ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Το «plan B» της κυβέρνησης για το ενεργειακό «τσουνάμι», οι εισηγήσεις & ο χρόνος των ανακοινώσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο χρόνος ανακοίνωσης και εφαρμογής του νέου πακέτου στήριξης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Μάιος

Με τις ελπίδες για άμεση και ουσιαστική ευρωπαϊκή παρέμβαση να λιγοστεύουν όσο περνά ο καιρός, η Αθήνα κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών ανατιμήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, καθώς γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι εάν δεν υπάρξει μια ευρωπαϊκή «ασπίδα», η χώρα θα κινηθεί μόνη της, μέσω του εθνικού προϋπολογισμού.

Το οικονομικό επιτελείο, όλο το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται διαφορά σενάρια καθώς είναι βέβαιο ότι η κρίση στην ενέργεια ( και κατά συνέπεια στην αγορά) θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στα ζητήματα των τιμών της ενέργειας και όχι στο πετρέλαιο κίνησης.

Τα μέτρα που προκρίνονται, αφορούν:

  1. Την κάλυψη από το κράτος των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η σχετική κατηγορία των δικαιούχων θα καθοριστεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτή θα μετέχουν - μεταξύ άλλων - χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες.
  2. Την απαγόρευση διακοπής ρεύματος ακόμη κι αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε οικογένειες που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας , αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αυτά θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ισχύος, η οποία θα καθοριστεί ανάλογα τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τη στάση της ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Στο ίδιο πλαίσιο των μέτρων στήριξης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η παροχή ενός ακόμη επιδόματος στους ίδιους δικαιούχους που θα λάβουν τα 200 ευρώ τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο χρόνος ανακοίνωσης και εφαρμογής του νέου πακέτου στήριξης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Μάιος, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θέλουν πρώτα να δουν την επίδραση των ήδη ψηφισμένων μέτρων (επιδοτήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, επίδομα Πάσχα, επίδομα βενζίνης) και ακολούθως να χαράξουν τη στρατηγική για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα στο υπουργείο οικονομικών ευελπιστούν ότι ο τουρισμός θα δώσει βαθιά ανάσα στην ήδη καταπονημένη (από τον πόλεμο και την πανδημία ), αγορά.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά δεν φαίνεται να προκρίνεται αυτή την ώρα καθώς το οικονομικό επιτελείο εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν ένα τέτοιο μέτρο θα έχει πραγματική απόδοση προς όφελος των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης:

Τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης και η ευθύνη του... πλούσιου Βορρά