ΕΘΝΙΚΑ

Ξεκινά η αναστήλωση Αγ. Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Ξεκινά η αναστήλωση Αγ. Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Οι εργασίες στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και η συντήρηση του Πύργου του Οθέλλου στην Αμμόχωστο, θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Τ/κ πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, Αλί Τουντζάι.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τουντζάι δήλωσε πως αυτά τα δύο έργα έτυχαν της μεγαλύτερης σημασίας το τελευταίο διάστημα στην Επιτροπή, τα σχέδια και για τα δύο είναι έτοιμα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή του επιτυχόντα προσφοροδότη που θα αναλάβει τις εργασίες.

Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο στον Πύργο του Οθέλλου έχει επιλεχθεί από την UNDP-PFF, πρόσθεσε, λέγοντας ότι με την υπογραφή των συμβολαίων, οι εργασίες θα αρχίσουν.

“Οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν και εντός ενός μηνός και θα διασωθεί ένα πολύ σημαντικό ιστορικό μας μνημείο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Πύργος του Οθέλλου θα ανοίξει για πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

Διευκρίνισε δε ότι οι εργασίες στον Πύργο μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες και θα τοποθετηθεί μια σκηνή για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το έργο, είπε, χρηματοδοτείται και από τους πόρους που διέθεσε στην Τεχνική Επιτροπή η ΕΕ.

Για τον Απόστολο Ανδρέα, ο κ. Τουντζάι ανέφερε ότι η διαδικασία των προσφορών για τη Μονή έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έγκριση από τα κεντρικά της UNDP στην Μπρατισλάβα. Γι` αυτό, είπε, οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν εντός δύο μηνών, σημειώνοντας πως το μοναστήρι έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Για το παρεκκλήσι και την πηγή, πρόσθεσε, το ΕΒΚΑΦ και η εκκλησία έχουν εισφέρει από 2,5 εκ ευρώ. Πρώτα, ανέφερε, θα γίνει η αναστήλωση του μοναστηρίου και στη συνέχεια θα προχωρήσουν με ξεχωριστές προσφορές για το παρεκκλήσι και την πηγή, εκτιμώντας ότι η όλη εργασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Αναστηλώσεις, συνέχισε ο κ. Τουντζάι, γίνονται και για τ/κ μνημεία στις ελεύθερες περιοχές, όπως το τέμενος της Δένειας, τα οθωμανικά λουτρά στην Πάφο, όπου οι εργασίες κοντεύουν να ολοκληρωθούν, ενώ άνοιξαν οι προσφορές για τα τεμένη Τζερκέζ στη Λεμεσό και εκείνο της Ευρέτου.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Επιτάφιος μετά από χρόνια στον Αγ. Γεώργιο Αμμοχώστου