ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση Βορίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Κίνας

Συνάντηση Βορίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Κίνας

Συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία στελεχών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από την υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα.


Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Κίνας, Sun Zhigang.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο σύστημα υγείας της Ελλάδας και στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Επίσης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, όπως η ανάγκη για παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τους ασθενείς ώστε να έχουν ακριβή φάρμακα και θεραπείες, σε ένα περιβάλλον οικονομικών πιέσεων.

Ο κ. Βορίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Ελλάδα και η Κίνα, η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με τεράστια παράδοση στην ιατρική και η παράδοση αυτή έχει, φυσικά, δημιουργήσει ένα περιβάλλον ιστορίας και κουλτούρας. Αυτό, όμως, δεν μας προστατεύει από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον σύγχρονο κόσμο (...)

Ενώ η Ελλάδα πάλευε, όπως σίγουρα γνωρίζετε, με την οικονομική κρίση, έπρεπε να προχωρήσουμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρύθμισης το οποίο στην πραγματικότητα προσπαθούσε να συμβαδίσει με δύο βασικά ερωτήματα: Πρώτον, την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες και δεύτερον την περικοπή του 50%, περίπου, του προϋπολογισμού μας. Την εξάλειψη της σπατάλης του παρελθόντος (...)

Έτσι, λοιπόν, είναι ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά νοσοκομεία και διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία τους ξεκινώντας από την νοσοκομειακή παροχή, τον τύπο της ανάλυσης κόστους για τις υπηρεσίες στα νοσοκομεία, επίσης τις σχέσεις εργασίας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και κάθε τι που αφορά την διαχείριση και την διοίκηση στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή που προσπαθούσαμε να κάνουμε εξοικονομήσεις στα νοσοκομεία, αντιμετωπίσαμε την ανάγκη της δημιουργίας του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, η οποία θα λειτουργεί ως ο φύλακας του δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας και το οποίο ανήκει στα νοσοκομεία».

Ο κ. Zhigang, στη συνέχεια, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα του δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα έχει μία μακρά και εξαίσια ιστορία, αρχαίο πολιτισμό και παράδοση. Και η Ελλάδα επίσης έχει μακρά ιστορία στον τομέα της ιατρικής και για το λόγο αυτό ο Όρκος του Ιπποκράτη απαγγέλλεται από τους φοιτητές ιατρικής σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία διαφορετική αλλά πολύ ισχυρή σχέση, και τους δένουν δεσμοί φιλίας. Στον τομέα της υγείας έχουμε επίσης μεγάλη ιστορία συνεργασίας.

Το 2001 και το 2006 τα Υπουργεία των δύο χωρών υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας. Ελπίζω η συνεργασία στον τομέα της υγείας ανάμεσα στις δύο χώρες να συνεχιστεί».

Η κ. Παπακώστα, κατά την παρέμβασή της, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία, υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες έχουν μακρά παράδοση στην ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχοντας στον πυρήνα τους τον άνθρωπο. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, θέτοντας ανάμεσα στις προτεραιότητές της την πρόληψη και την προαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Φρουζής: Η κυβέρνηση ξοδεύει για την υγεία λιγότερα από όσα επιτρέπει η τρόικα