Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί - Το διαχρονικό κόλπο της γιαγιάς
Γιατί η λύση του ψυγείου δεν είναι ιδανική
Το ψωμί βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τραπέζι, αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς συχνά καταλήγει σκληρό, στεγνό και στη χειρότερη μουχλιασμένο.
Το ψυγείο φαίνεται σαν μια πρακτική λύση, όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια από τις χειρότερες μεθόδους αποθήκευσης ψωμιού. Αντίθετα η δοκιμασμένη σπιτική λύση είναι: πετσέτα κουζίνας.
Αν αποθηκεύετε ψωμί στο ψυγείο, τότε ψύχεται, το άμυλο στη ζύμη αλλάζει και κρυσταλλώνεται, με αποτέλεσμα να στεγνώνει. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα γρήγορα στις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, γι' αυτό και το ψωμί μπορεί να χάσει τη φρεσκάδα του μετά από μία ή δύο ημέρες. Επιπλέον, η ανομοιόμορφη κατανομή υγρασίας στο ψυγείο κάνει το ψωμί να χάνει γρήγορα την υφή του και να γίνεται άγευστο.
Μια άλλη συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος αποθήκευσης είναι οι πλαστικές σακούλες, αλλά και αυτές παρουσιάζουν ένα πρόβλημα: συγκρατούν υπερβολική υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Ενώ το ψωμί μπορεί να παραμείνει μαλακό για μικρό χρονικό διάστημα, αρχίζει γρήγορα να ιδρώνει στο εσωτερικό του, γεγονός που επιταχύνει τον σχηματισμό μούχλας και μειώνει τη διάρκεια ζωής του.
Το απλό κόλπο της γιαγιάς
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το ψωμί φρέσκο για μέρες είναι πολύ πιο απλός: τυλίξτε το χαλαρά σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Το υλικό απορροφά την υπερβολική υγρασία, ενώ παράλληλα επιτρέπει την επαρκή κυκλοφορία του αέρα για την πρόληψη της μούχλας. Για να διασφαλίσετε ότι το ψωμί σας παραμένει φρέσκο για όσο το δυνατόν περισσότερο, μπορείτε επίσης να δώσετε προσοχή στον σωστό συνδυασμό θερμοκρασίας και κυκλοφορίας του αέρα. Τα ξύλινα κουτιά ψωμιού ή τα δοχεία αποθήκευσης με μικρές οπές αερισμού είναι ιδανικά για αυτό, καθώς επιτρέπουν την ελεγχόμενη κυκλοφορία του αέρα που απομακρύνει την υγρασία διατηρώντας παράλληλα μια τραγανή κρούστα.