Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οι κάλπες, ο ανασχηματισμός και τι «παίζει» με την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. (φωτογραφία αρχείου)
InTime

Στη δημοσιογραφική γλώσσα υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιγράψει κάποιος μια κατάσταση.

Και η αλήθεια είναι πως, ιδιαίτερα όταν έχει να γράψει ένα σοβαρό άρθρο ή να κάνει μία ανάλυση, το σινάφι μας θα επιλέξει και την ανάλογη φρασεολογία. Για να σας φέρω και ένα παράδειγμα που έχει να κάνει με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα το «κανείς δεν έχει ιδέα για το πως θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα» μεταφράζεται στο πολύ απλό «ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζει όλα τα δεδομένα έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό και θα κινηθεί θεσμικά με γνώμονα το καλό της χώρας». Υπάρχει βέβαια και η ματιά της γάτας η οποία τα λέει πιο απλά και ίσως πιο κατανοητά μεταφέροντας μου το τι λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

«Στο τραπέζι έχουν πέσει τα πάντα, αλλά δεν έχουν καταλήξει πουθενά» μου λέει η γάτα η οποία συνήθως πέφτει μέσα. Ο χρόνος των εκλογών παίζει από τον επόμενο Οκτώβριο, ή κάπου εκεί μετά τη ΔΕΘ μέχρι και το τέλος της τετραετίας. Ο ανασχηματισμός παίζει από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά το συνέδριο μέχρι και το φθινόπωρο ενώ ό,τι και να λένε στο Μαξίμου το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου παραμένει… μισόκλειστο.

Για να τα δούμε αναλυτικά, πράγματι το τελευταίο σενάριο που είχε εξεταστεί στο κυβερνητικό επιτελείο ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε εκλογές μετά από νέες γενναίες παροχές που θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο Σεπτέμβριο. Βέβαια το θέμα της ακρίβειας και η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει τα πάνω κάτω και ούτε στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες.

Σε αυτή τη λογική πάντως, όπως μου σφύριξε η γάτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά την Παρασκευή θα σηκώσει τη σημαία της πανστρατιάς θέτοντας σε άμεση κινητοποίηση τον μηχανισμό του κόμματος χωρίς, επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει πως έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών. Το σίγουρο είναι πως από το βήμα του Συνεδρίου θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις όσον αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τσέπες των πολιτών με ένα γενναίο πακέτο που θα μειώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος και με στόχο οι πολίτες να πληρώσουν το επόμενο διάστημα ό,τι πλήρωναν και πέρσι.

Για τον ανασχηματισμό απλά θα σας μεταφέρω αυτό μου είπε η γάτα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρκετούς να βγάλει, έχει όμως σαφώς λιγότερους να βάλει.