Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οι μικρές πιθανότητες για πρόωρες εκλογές και το νέο «πακέτο» χρημάτων στην αγορά

Κυριάκος Μητσοτάκης
Στα χέρια του πρωθυπουργού ο χρόνος των εκλογών.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η απόφαση του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών, οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομίας και το «όχι» σε ανασχηματισμό που καθησύχασε τους υπουργούς.

Με το βλέμμα στις ποσοτικές και ποιοτικές δημοσκοπήσεις βρίσκεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσει μέσα στον Αύγουστο αν τελικά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή όχι. Όπως με ενημερώνει η γάτα που παρακολουθεί στενά το τι συμβαίνει στους ορόφους του Μεγάρου Μαξίμου όλα τα στελέχη και οι στενοί του συνεργάτες βρίσκονται σε φάση αναμονής και καλού κακού έχουν προγραμματίσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές έτσι ώστε να είναι πίσω στα γραφεία τους μετά τις 20 Αυγούστου. Αυτό, πάντως, όπως μου λέει η γάτα, δεν σημαίνει κάτι καθώς μου διαψεύδει πως σχετική εντολή έχει δοθεί από… ψηλά, μαθαίνω, όμως πως ήδη το 70% των ψηφοδελτίων της ΝΔ είναι έτοιμο χωρίς εκεί να αναμένουμε τίποτα φοβερές εκπλήξεις. Η γάτα ενημερώθηκε σχετικά από τον φίλο της τον Peanut, ο οποίος συχνά πυκνά τρυπώνει σε συσκέψεις, πως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας καθώς η ΝΔ, εκτιμούν, πως στην παρούσα φάση βρίσκεται κοντά σε ένα 36%. Από εκεί και πέρα δύο είναι οι παράγοντες που θα λάβει υπόψη του ο Πρωθυπουργός πριν αποφασίσει για το πως θα κινηθεί, η κατάσταση της οικονομίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σχετικά με την οικονομία στην αγορά αναμένονται να πέσουν συνολικά 8,5 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τα μισά έχουν ήδη δοθεί ως επιδόματα και ενισχύσεις ενώ σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται και οι μειώσεις σε φόρους (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης). Τα άλλα μισά θα δοθούν μέχρι το τέλος του έτους και στο Μαξίμου θα αναμένουν να δουν τη, θετική όπως εκτιμούν, αντίδραση του κόσμου στα μειωμένα τιμολόγια στο ρεύμα που θα αρχίσουν να φτάνουν στους καταναλωτές τους επόμενους μήνες και με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 44 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη αγορά από την πανδημία φτάνουμε σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ.

Εγώ βέβαια ρώτησα τη γάτα να μάθει αν όλο αυτό το πακέτο το οποίο και έχουμε δανειστεί θα κληθούμε να το αποπληρώσουμε με νέες θυσίες για να λάβω την απάντηση πως δεν πρέπει να ανησυχώ για αυτό. Επίσης μαθαίνω πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο έχει δημιουργήσει ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στον χώρο του τουρισμού με τους επιχειρηματίες να εκτιμούν πως θα ανακοπεί κάθε προσπάθεια επιμήκυνσης της περιόδου. Σύμφωνα πάντα με τη γάτα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει και τα στοιχήματα με την μικρότερη απόδοση να την έχουν οι πρόωρες εκλογές, κάπου 60-40% όπως μου είπε χαρακτηριστικά.

Ανεξάρτητα του πότε θα γίνουν οι εκλογές και μετά τις δημοσκοπικές αναλύσεις που έχουν κάνει στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούλιο θα τον περάσει στον… δρόμο και κυρίως σε εκείνες τις περιοχές της χώρας όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και όταν λέμε προβλήματα εννοώ τις μεγαλύτερες διαρροές στα… δεξιά της. Έτσι ήδη καταρτίζεται ένα ευρύτατο πλαίσιο περιοδειών του Πρωθυπουργού στη Βόρειο Ελλάδα, με μεγαλύτερη έμφαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, Εκεί μαθαίνω καταγράφονται και τα μεγαλύτερα ποσοστά του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και του Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν στη ΝΔ η Ελληνική Λύση φαίνεται να μπαίνει άνετα στη Βουλή καθώς σήμερα βρίσκεται κοντά στο 4% ενώ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για το φυλακισμένο, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Τώρα για τα σενάρια της επόμενης μέρας, καθώς η αυτοδυναμία δεν είναι ορατή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, συνεργάτες του όμως μου έλεγαν πως θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς η χώρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο από πολλές απόψεις θα πρέπει να κυβερνηθεί. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν πως Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, όπως συμβαίνει και στην συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων συνεργασίας στην Ευρώπη.

Όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά το βράδυ των δεύτερων εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση.

Και κλείνω με μία ευχάριστη είδηση για τα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία και αγωνιούν για την καρέκλα τους. Σύμφωνα με τη γάτα στους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προβλέπεται ο ανασχηματισμός ακόμα και αν οι εκλογές διεξαχθούν την άνοιξη του 2023. Άρα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις προεκλογικές τους εκστρατείες, συγγνώμη, εννοούσα το κυβερνητικό τους έργο.