Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Εκλογές 2023: Τελική ευθεία! Κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα και ετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια

Εκλογές 2023: Τελική ευθεία! Κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα και ετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια

Στη Γαύδο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για τα Θεοφάνεια από όπου μαθαίνω θα στείλει και μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Στην κυβέρνηση εξάλλου αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων και σε αυτή την περιοχή, αν και υποθέτω πως δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποια συγκεκριμένη κίνηση πριν από τις εκλογές. 

Και μιας και αναφέρθηκα στις εκλογές η γάτα με ενημέρωσε πως η 9η Απριλίου συνεχίζει να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία χωρίς κάτι να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι κάλπες θα ξαναστηθούν είτε στις 14 Μαίου είτε στις 21. Κάτι που σημαίνει πως θα βαρεθούμε να πηγαινοερχόμαστε στα χωριά και στα νησιά μας καθώς μεσολαβεί και το Πάσχα.

Η γάτα πέτυχε στους διαδρόμους του Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μου είπε πως τον βρήκε σε πολύ καλή διάθεση μετά τις ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη και πως θεωρεί πως αυτή η καλή διάθεση θα συνεχιστεί και μετά τις δημοσκοπήσεις που θα έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου προς τα τέλη Ιανουαρίου. Η όλη διαδικασία μαθαίνω πως θα ξεκινήσει στις 17 του μηνός και υπάρχει αισιοδοξία πως η ΝΔ θα μπορέσει να διευρύνει ακόμα περισσότερο το προβάδισμα της.

Τον Ιανουάριο πάντως η κυβέρνηση θα αρχίζει να τρέχει για να κλείσει διάφορα ανοιχτά ζητήματα σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου. Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση όπου ουσιαστικά θα προβλέπεται, επιτέλους, η διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, αποκεντρωμένες, περιφέρειες και δήμων.

Ουσιαστικά μπαίνει ο μηχανισμός διακυβέρνησης και διαβούλευσης που θα λειτουργήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις αρμοδιότητες και να γίνει περισσότερο λειτουργικό και το κράτος και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης από τη Βουλή θα περάσει και η κύρωση κάποιων διεθνών συμβάσεων και κάτι οδηγίες για τους καταναλωτές αλλά και η διεθνής εμπορική διαιτησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά μην σας κουράζω με αυτά.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να εκταμιευθεί και το ποσό των 3,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα συνεχιστεί η δουλειά στο κυβερνητικό επιτελείο για την ολοκλήρωση οροσήμων και διαγωνισμών για να προχωρήσει η έγκριση και άλλων χρημάτων.

Στο κομματικό επίπεδο συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και μαθαίνω πως Μαρινάκης, Νέζης και Μπρατάκος έχουν πολύ δουλειά ξεσκονίζοντας τις υποψηφιότητες. Παράλληλα προετοιμάζονται και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ σειρά παίρνουν η δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία.