ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός – Προειδοποίηση Καλλιάνου: Πλησιάζει η ψυχρή εισβολή – Θα χιονίσει και στην Αθήνα

Καιρός – Προειδοποίηση Καλλιάνου: Πλησιάζει η ψυχρή εισβολή – Θα χιονίσει και στην Αθήνα
IN TIME

Μπορεί σήμερα (03/01) ο καιρός να ήταν ηλιόλουστος αλλά με χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα θυμίσει… Ρωσία.

Το βαρομετρικό χαμηλό που κατεβαίνει από τα βόρεια κινείται ολοταχώς προς τη χώρα μας και θα μας επηρεάσει από την Κυριακή.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για σημαντική ψυχρή εισβολή που θα φέρει χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι… πολικές ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αττικής ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε νιφάδες ακόμα και στο Σύνταγμα!

Αναλυτικά η πρόβλεψη του κ. Καλλιάνου:

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Είμαστε εν αναμονή μιας αξιόλογης ψυχρής εισβολής η οποία θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τη «Ζηνοβία». Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, οι άνεμοι (βοριάδες) σταδιακά θα ενισχυθούν και θα πνέουν έως και 9-10 μποφόρ στα πελάγη, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εκδηλώνονται και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική περαιτέρω πτώση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ - ΜΕΣΗΜΕΡΙ : ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

Στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας θα επηρεαστούν πολύ τοπικά από τοπικές χιονοπτώσεις κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας (κυρίως δυτική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη) ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Θα είναι όμως πρόσκαιρο το πέρασμα του χιονιά από εκεί. Στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο τοπικά. Στη Θράκη ίσως επιμείνουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και τη Δευτέρα.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Από το απόγευμα - βράδυ της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα γεωγραφικά και θα επηρεάζουν τα εξής διαμερίσματα :

(α) Νοτιοανατολική Θεσσαλία (κυρίως Πήλιο)
(β) Ανατολική Στερεά (και Αττική)
(γ) Εύβοια και Σποράδες
(δ) Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος
(ε) Κυκλάδες (χιόνια σχετικά χαμηλά στα βόρεια τμήματα τους)
(στ) Κρήτη (χιόνια σε ορεινά και τοπικά σε ημιορεινά της δυτικής Κρήτης)

ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ - ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές που σας προανέφερα, τα χιόνια θα απασχολήσουν εννοείται τα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και σε αρκετές περιοχές ακόμη και χαμηλότερα υψόμετρα.

Για παράδειγμα, μετά το βράδυ της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας - Τρίτης πρωί, οι χιονοπτώσεις στην Αθηνών - Λαμίας θα φτάσουν μέχρι τα 100-150 μέτρα υψόμετρο. Αντίστοιχα στην Κορίνθου - Τριπόλεως θα φτάσουν έως και τα 250-300 μέτρα. Οπότε μπορεί να καταστεί σαφές και το υψόμετρο των χιονοπτώσεων σε διάφορους νομούς που βρίσκονται κοντά στις Εθνικές Οδούς.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αττική, από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαιτέρως τη Δευτέρα και την Τρίτη (μέχρι το πρωί - μεσημέρι), οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν τμήματα του νομού από το υψόμετρο των 250-300 μέτρων και υψηλότερα. Με πιθανές εξάρσεις που μπορεί να έχουμε, ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν και χαμηλότερα και επηρεάσουν και το κέντρο της πόλης.

Με λίγα λόγια, νομίζω ότι θα χιονίσει από τα βόρεια προάστια και βορειότερα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα χιονίσει στο κέντρο. Δίνω μια πιθανότητα γύρω στο 45-50% για πρόσκαιρη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκτιμώ ότι έχει σχεδόν "κλειδώσει" η χιονόπτωση και σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά) στα βόρεια, δυτικά, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ενδεχομένως να υπάρξουν και μικροαλλαγές στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων. Αφήνω λοιπόν την πρόγνωση σε αυτό το σημείο ως έχει και από τη μεριά μας ας αφήσουμε τον καιρό να πει την τελευταία κουβέντα και να μας φέρει εκπλήξεις, είτε θετικές είτε και αρνητικές για τους χιονόφιλους.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε πρώτα να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε για τις 3 ακόλουθες κατηγορίες :

(α) Οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους
(β) Άστεγοι
(γ) Αδέσποτα ζώα

Καλή συνέχεια, φίλοι μου !

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Σχετικές ειδήσεις