ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Επιστήμονες: Καραντίνα και μάσκα με την επιστροφή από τις διακοπές

Κορονοϊός - Επιστήμονες: Καραντίνα και μάσκα με την επιστροφή από τις διακοπές
INTIME NEWS

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τριψήφιο αριθμό που εμφανίζεται στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων και προειδοποιούν...

Για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και τους νέους που ταξιδεύουν μίλησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (14/08), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αναφερόμενος στον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφδερε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή την επιστροφή των εκδρομέων.

«Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια», τόνισε.

Όπως είπε καλό θα είναι οι πολίτες να σκεφθούν ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας. «Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα

Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού είπε ότι «οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους».

Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για επτά μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό», συμπλήρωσε

Επίσης, συνέστησε όποιος επιστρέφει από διακοπές να φορά μάσκα συνεχώς, για τουλάχιστον 7 μέρες.

Για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Τέλος, έκλεισε με ένα μήνυμα προς τους νέους. «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε».

Σύψας: Πιθανόν να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο Mega, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι' αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».

Τόνισε δε, ότι οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσε ο κ. Σύψας για το άνοιγμα των σχολείων:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλεγχοι σε Πειραιά και Ραφήνα σε όσους επιστρέφουν από διακοπές