ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει και θα φέρει τέταρτο κύμα - Φόβοι για πάνω από 1.000 κρούσματα

Μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει και θα φέρει τέταρτο κύμα - Φόβοι για πάνω από 1.000 κρούσματα

Οι επόμενοι δυο μήνες σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους θα δείξουν κατά πόσο θα έχει επικρατήσει και τι «ζημιά» θα έχει προκαλέσει η ινδική μετάλλαξη

Υπό το φόβο έξαρσης της πανδημίας και ενός τέταρτου κύματος το οποίο ίσως προέλθει από την «μετάλλαξη Δέλτα» βρίσκεται τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα, με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα να μην είναι ενθαρρυντικά λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, τη στιγμή μάλιστα που πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και και η Ελλάδα, καταργούν τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) μαρτυρούν την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού που προκαλεί η ινδική μετάλλαξη. Σύμφωνα με αυτά το στέλεχος «Δέλτα» θα αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ απευθύνεται κάλεσμα σε κυβερνήσεις και επιστήμονες να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας προς τους πολίτες ότι πρέπει να προβούν σε άμεσο εμβολιασμό.

Το ινδικό στέλεχος είναι 40%-60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος «Αλφα» (βρετανική μετάλλαξη), το οποίο έχει καταχωρηθεί πλέον με 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το αρχικό πανδημικό στέλεχος του κορονοϊού.

«Θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορονοιού να ξεπερνούν τα 1.000, εκτίμησε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα.

«Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» τόνισε ο καθηγητής επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας (28/6), η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ανέφερε από την πλευρά της ότι είναι ανησυχητική η εξέλιξη με την ινδική μετάλλαξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία.

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τέλος ερωτηθείσα σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με μία μόνο δόση αγγίζει το 44%, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κυμαίνεται στο 32%. Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη «Δέλτα», το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 24,5%.

Αν συνεχιστεί με εντατικό ρυθμό ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και οι αρμόδιοι κάνουν συνεχώς εκκλήσεις, θεωρείται εφικτό το τείχος ανοσίας να καλύψει το 70% του πληθυσμού μέσα στον Αύγουστο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12 οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού