ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Δευτέρα με τσουχτερο κρύο, ισχυρούς ανέμους και χιόνια (pics)

Καιρός σήμερα 21/3
In Τime

Καιρός - Όλες οι ειδήσεις: Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο 26 Μαρτίου, καθώς και τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα, Δευτέρα (21/3) σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα διατηρηθεί ο πολύ κρύος καιρός με ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο μέχρι και την Τετάρτη (23-03-2022), ενώ η επιδείνωση αφορά την ένταση των χιονοπτώσεων στην ανατολική χώρα την Τρίτη (22-03-2022) στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ηπειρωτικά. Οι χιονοπτώσεις την Τρίτη αν και κατά διαστήματα θα είναι πυκνές θα εκδηλώνονται σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα από τα
αντίστοιχα της Κυριακής.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ):

Πιο αναλυτικά:

Α. Τη Δευτέρα (21-03-2022) χιονοπτώσεις ασθενούς μέχρι μετρίας εντάσεως θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ θα χιονίσει τοπικά έντονα στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Την Τρίτη (22-03-2022) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα ενταθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στη Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), καθώς επίσης στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη, σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές, πιθανόν όμως και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το μεσημέρι μέχρι και τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν παράλληλα και τοπικά ισχυρές βροχές στα παραθαλάσσια των παραπάνω περιοχών, καθώς επίσης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Γ. Την Τετάρτη (23-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Ο καιρός σήμερα

Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή χιονόνερου και κυρίως στα βορειοανατολικά ασθενών χιονοπτώσεων. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα σε ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 21 Μαρτίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στα νότια και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, οι οποίες θα είναι τοπικά πυκνές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Ο καιρός την Τρίτη

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες αναμένεται στα παραθαλάσσια της ανατολικής και βόρειας χώρας, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανόν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν από τις προμεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου και μόνο στα δυτικά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23-03-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Κρήτης, ενώ σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν νοτιότερα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 με σταδιακή εξασθένηση και στα ανατολικά 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΠΕΜΠΤΗ 24-03-2022
Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Στην Κρήτη το πρωί θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-03-2022 (ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια θαλάσσια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-03-2022
Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις στα δυτικά,που σταδιακά θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι στα δυτικά σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση, ενισχυόμενοι σταδιακά.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.