ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Οκτωβριανός... καύσωνας - Στους 35 βαθμούς το θερμόμετρο - Πού θα φτάσει το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Οκτωβριανός... καύσωνας - Στους 35 βαθμούς το θερμόμετρο - Πού θα φτάσει το Σαββατοκύριακο
pixabay.com

Καιρός: Θερμοκρασίες Αυγούστου θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο - Στο κόκκινο το θερμόμετρο την Παρασκευή 

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν και την Παρασκευή 30/09 το μεσημέρι σε αρκετές περιοχές της χώρας μας σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στη Γόρτυνα Ηρακλείου και ήταν ίση με 35.4 βαθμούς Κελσίου. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Αίθριος γενικά καιρός με παροδικές νεφώσεις το Σάββατο. Από τις βραδινές ώρες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά-βορειοδυτικά. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 αναμένονται παροδικές νεφώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας και πιθανώς τοπικές βροχές σε τμήματα του Βορείου Ιονίου και της Ηπείρου. Από τις βραδινές ώρες βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και πιθανώς τοπικά της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα στα δυτικά-βορειοδυτικά είναι πιθανό να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα είναι πιθανό να επεκταθούν ανατολικά και στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας και τοπικά στην Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 30-31 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 31-33 βαθμούς, στην Ήπειρο από 10 έως 33-35 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 35-36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 35-36 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 29-31 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο καιρό με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 30-31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις. Τις νυχτερινές ώρες προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις εώς 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30-31 βαθμούς.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία, γρήγορα στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου την Κυριακή. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα βορειοδυτικά το πρωί, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βορειονατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα δυτικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα της τάξης των 6 με 8 βαθμών Κελσίου και θα επανέλθει σε κανονικές τιμές για την εποχή.

Δείτε την πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου

Διαβάστε επίσης