ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «EVA»: Μήνυμα από το 112 σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία

Κακοκαιρία «EVA»: Μήνυμα από το 112 σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία
H κακοκαιρία χτυπά το Ανατολικό Αιγαίο
Cyclades24

Η κακοκαιρία Eva «χτυπά» το ανατολικό Αιγαίο. Σήμερα, σημειώθηκαν 7.500 κεραυνοί, ενώ χθες (5/11) 18.000.

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στα Δωδεκάνησα, τη Σάμο και την Ικαρία, το οποίο προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά. Η κακοκαιρία Eva συνεχίζει να «χτυπά» τη χώρα με τα φαινόμενα να είναι πιο επικίνδυνα κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο.

Οι τρεις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ το πρωί της Κυριακής προειδοποιώντας για βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς μέχρι και το πρωί της Δευτέρας. Σήμερα, σημειώθηκαν 7.500 κεραυνοί, ενώ χθες (5/11) 18.000.

7.500 κεραυνοί την ΚυριακήMeteo

Σε αρκετές περιοχές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, ενώ κάποιοι δρόμοι πλημμύρισαν. Λόγω συσσώρευσης υδάτων διεκόπη νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ακτή Μιαούλη και Μπότσαρη στον Πειραιά, στην Ακτή Μουτσοπούλου και Γρηγορίου Λαμπράκη στο ρεύμα προς Καστέλλα και στην οδό Ωκεανίδων από το ύψος της οδού Αβέρωφ στην Ελευσίνα. Πλέον έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο καθώς και την κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο στο Ιόνιο έριξε πάνω από από 120 χιλιοστά νερού, ενώ η κακοκαιρία αυτή την ώρα καλύπτει τις Κυκλάδες και κατευθύνεται προς Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα. Ο κύριος όγκος καταιγίδας θα είναι στις Κυκλάδες.

Αύριο ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο θα βγει και ήλιος. Καταιγίδες θα σημειωθούν μόνο νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα. Ο καλός καιρός θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα.

Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 06 Νοεμβρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε αρχικά στις 3 Νοεμβρίου 2022 και αφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας "EVA" και το οποίο ανανεώνεται κάθε 12 ώρες, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται κατά τόπους στη χώρα μας σήμερα Κυριακή (06-11-22) και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22). Η κακοκαιρία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-22) στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο

β) μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (06-11-22) στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο

γ) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-22) στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη

δ) από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-22) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22) στο ανατολικό Αιγαίο από την περιοχή Σάμου-Ικαρίας και νοτιότερα μέχρι και τα Δωδεκάνησα.

Για την αξιολόγηση των νέων μετεωρολογικών δεδομένων, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας, ενώ αποφασίστηκε η αποστολή νέων προειδοποιητικών μηνυμάτων μέσω του 112, εφόσον κριθεί σκόπιμο, ανάλογα με την πορεία της κακοκαιρίας. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων αναγκών εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σχετικές ειδήσεις