ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΙΛΟΤΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

«Σύμμαχος» ο καιρός στις έρευνες για τον κυβερνήτη - Αύριο η κηδεία του Υποσμηναγού

«Σύμμαχος» ο καιρός στις έρευνες για τον κυβερνήτη - Αύριο η κηδεία του Υποσμηναγού

Όσο περνάνε οι ώρες λιγοστεύουν οι όποιες ελπίδες  για τον εντοπισμό του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου Phantom που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιο-ανατολικά της Ανδραβίδας. Αύριο θα τελεστεί η κηδεία του υποσμηναγού  Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Τρίτη ημέρα αναζητήσεων του αγνοούμενου κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, με τις αρχές να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για τον εντοπισμό του.

Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο επιχειρούν εναέρια και πλωτά μέσα, ενώ φαίνεται ότι προς το παρόν ο καιρός είναι σύμμαχος στις προσπάθειές τους. Στην επιχείρηση συμμετέχει και υποβρύχιο ρομπότ, με δυνατότητα βύθισης στς 100 μέτρα.

Οι έρευνες θα επεκταθούν και στις ακτές από την Ηλεία μέχρι τη Μεσσηνία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχει και ωκεανογραφικό σκάφος για να κάνει έρευνες σε πολύ μεγάλο βάθος.

Επιχειρούν επίσης τρία ελικόπτερα και πλήθος πλωτών μέσων.

Αγωνία στο Νευροκόπι

Στη γενέτειρά του στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας, οι γονείς του 30χρονου αεροπόρου περιμένουν να μάθουν για την τύχη του παιδιού τους. Στο πλευρό τους συγκλονισμένη όλη η τοπική κοινωνία. Οι ώρες κυλούν με αγωνία.

«Όλο το Νευροκόπι δεν μπορεί να κοιμηθεί, όλοι είμαστε υπερήφανοι για αυτό το παιδί» είπε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Κυριακίδης-Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου.

Αυτή τη στιγμή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς μεταβαίνουν στο σπίτι του αγνοούμενου πιλότου για να συμπαρασταθούν στους γονείς του

Η μαρτυρία για την πτώση του Phantom

Ψαράς που είδε το μοιραίο Phantom, ελάχιστα λεπτά πριν συντριβεί στη θάλασσα και που μετείχε στις έρευνες εντοπισμού καταθέτει στο newsbomb.gr τα όσα έζησε.

«2-3 λεπτά πριν την πτώση είδα τα αεροπλάνα να περνούν από πάνω μου και μετά από λίγο με πήραν τηλέφωνο από το Λιμεναρχείο και με ειδοποίησαν ότι έπεσε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και το κοίταζα ήταν ότι το ένα (το Phantom) έβγαζε πάρα πολύ καπνό, ενώ το άλλο όχι. Το κοίταζα μέχρι που το έχασα από το μάτι μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.

Δεν διέκρινε αν υπήρχε φωτιά, ωστόσο, τονίζει ότι ο καπνός ήταν πολύ έντονος.

«Συνεχώς περνάνε αεροπλάνα από το σημείο, αλλά δεν έχω δει ποτέ τόσο πολύ καπνό. Ήταν πολύ έντονο και φαινόταν μαύρος ο ουρανός από πίσω του. Έχω υπηρετήσει κι εγώ στην Πολεμική Αεροπορία και το κουβέντιαζα με τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί», προσθέτει ο κ. Ρούσσος.

Τόνισε δε ότι και τα δύο αεροσκάφη πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος, αλλά αμφότερα διαιτηρούσαν τον έλεγχο κατά το διάστημα που βρίσκονταν στην ορατότητά του. Μάλιστα σημείωσε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές μέχρι και το τελευταίο φως του ηλίου. «Ψάχναμε και εμείς μέχρι που νύχτωσε, αλλά το λιμεναρχείο μας είπε να γυρίσουμε γιατί χάλασε και ο καιρός», κατέληξε ο κ. Ρούσσος.

Αύριο η κηδεία του πιλότου

Η κηδεία του πιλότου, Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα θα γίνει την Πέμπτη. Σήμερα, Τετάρτη, οι γονείς του καλούνταν να αναγνωρίσουν τη σορό του, με τον πατέρα του να αναφέρει στις δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να παραστεί.

Ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός στις 16:00 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο Σμηναγός κυβερνήτης του μαχητικού, Ευστάθιος Τσιτλακίδης συνεχίζει να αγνοείται.

Ο Υποσμηναγός εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού του Κατακόλου, διαλύοντας τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για εντοπισμό του, μιας και είχαν βρεθεί λίγο νωρίτερα τμήματα από αλεξίπτωτο, που μαρτυρούσαν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Ο 29χρονος συγκυβερνήτης φέρεται να ήταν αυτός που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα ώστε να γλιτώσει από την συντριβή, ωστόσο, το πολύ χαμηλό ύψος που πετούσε τον αεροσκάφος, μιας και εκτελούσε άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», ενδέχεται να ήταν αυτό που δεν του επέτρεψε να φύγει μακριά από το μαχητικό που έπεφτε με μεγάλη ταχύτητα προς τη θάλασσα.

Ο νεαρός Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος. Δυστυχώς, η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι, με τον ίδιο να είναι γραφτό να μπει στο πάνθεον των ηρώων Ιπταμένων που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην πατρίδα μας.

Ήδη η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει στείλει κλιμάκιο ψυχολόγων στις οικογένειες των χειριστών, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουν.

Συγκλονίζει ο πατέρας του υποσμηναγού: «Δεν μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση»

Ότι δεν θα μπορούσε να πάει για αναγνώριση της σορού του παιδιού του, ανέφερε ο πατέρας του αδικοχαμένου υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, που βρέθηκε νεκρός μετά την πτώση του Phantom F-4 στην Ανδραβίδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρχές του πήραν DNA ώστε να γίνει η αναγνώριση. Παράλληλα σημείωσε πως «Δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας». «Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη που έπεσε "εν καιρώ πολέμου"». Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε: «Ο Μάριος ήταν ταγμένος να υπηρετήσει την πατρίδα του. Είμαι σίγουρός ότι δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας, εμένα μου έλεγε «πατέρα είμαι πολεμιστής». ¨Ήταν τόσο ταπεινός που δεν έλεγε το επάγγελμά του», είπε ο πατέρας του πιλότου.

«Το παιδί μου δεν ήταν ήρωας. Αυτοί έκαναν μια άσκηση σε συνθήκες πολέμου, που την είχαν κάνει πολλές φορές, σε αυτήν την άσκηση δεν σκοτώθηκε επειδή είχε αντίπαλο. Σκοτώθηκε επειδή είχε ένα συμβάν. Γι’ αυτό πληρωνόταν. Δεν τον ενδιάφερε να πεθάνει για την πατρίδα του, ήταν η δουλειά του», σημείωσε ο πατέρας.

Περιγράφοντας την αγάπη που είχε ο 29χρονος για τη δουλειά του, είπε πως, «δεν είναι δυνατόν να υποστείς αυτό το μαρτύριο που υφίστανται στην εκπαίδευση», αν δεν την αγαπάς τόσο. Σημείωσε δε πως, όταν ήταν στη Σχολή του και πήγαινε στο σπίτι του, «ήταν στεναχωρημένος, κουρασμένος, αλλά δεν μετέφερε τίποτα στο σπίτι» και δίνοντας το μέγεθος της σωματικής και πνευματικής κούρασής του είπε πως, «να φανταστείτε ότι στην ορκωμοσία δεν τον αναγνωρίσαμε».

Απάντησε πως αρκετές φορές είχε πετάξει πάνω από το χωριό του και ξεκαθάρισε πως, «δεν υπήρχε η παραμικρή φοβία, ακόμα και όταν τον ρώταγε η μάνα του, της έλεγε πως είναι ασφαλή τα αεροσκάφη».

«Πήγαινε γελαστός στη δουλειά, σαν να πήγαινε να κάνει κάποιο χόμπι. Το καλοκαίρι που δεν πετούσε, ήταν όλο νεύρα. Και οι συνάδελφοι, του άρεσε, μου το έλεγε», είπε ο Κωνσταντίνος Τουρίτσικας, καταλήγοντας πως η μεγάλη ευχαρίστηση του παιδιού του θα ήταν η σημαία.

Σχετικές ειδήσεις