ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Μεγάλη πιθανότητα δασικών πυρκαγιών το Σάββατο - Μελτέμια τον Δεκαπενταύγουστο

Καιρός: Μεγάλη πιθανότητα δασικών πυρκαγιών το Σάββατο - Μελτέμια τον Δεκαπενταύγουστο
Eurokinissi

Ενισχυμένοι άνεμοι στη χώρα με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς - Ο Δεκαπενταύγουστος προβλέπεται απολαυστικός για τους αδειούχους

Με καλό καιρό θα εξελιχθεί το Σαββατοκύριακο στη χώρα με τους ανέμους να είναι ενισχυμένοι κυρίως στο Αιγαίο.

Οι μετεωρολόγοι και η Πολιτική Προστασία κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στη Θράκη και στη Νότια Κρήτη.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το meteo, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων όμβρων πολύ τοπικού χαρακτήρα στα ηπειρωτικά. Υψηλή θα είναι σε αρκετές περιοχές η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, ενώ πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στη Θράκη και στη Νότια Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-35, στην Ήπειρο από 17 έως 33-34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 33-35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 32-34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 31-32 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 34-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 μποφόρ αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς.

Μελτέμι διαρκείας μέχρι το Δεκαπενταύγουστο

Καλοκαιρινός αλλά και άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο, με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο, τοπικές απογευματινές βροχές στα ηπειρωτικά και δροσερή ατμόσφαιρα. Ο εορτασμός της Παναγίας θα γίνει με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και μέτριους ανέμους, αναφέρει η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Ερμιόνη Κατιρτζόγλου.

Παραμονή και ανήμερα της Παναγίας θα αρχίζει να ζεσταίνει λίγο ο καιρός, με λιγότερη αστάθεια αλλά τους ανέμους να εξακολουθούν να πνέουν κατά τόπους ισχυροί στο Αιγαίο. Στην συνέχεια της εβδομάδας οι θάλασσες θα είναι πιο ήρεμες με κατά διαστήματα εξάρσεις μελτεμιών, ενώ η θερμοκρασία θα ακολουθήσει ανοδική πορεία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο (12/8) σε 5 Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Λήμνου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Ευβοίας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)