ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Τα 114 χιλιόμετρα την ώρα έφτασαν οι θυελλώδεις άνεμοι - Την Κυριακή η πιο κρύα ημέρα

Καιρός: Τα 114 χιλιόμετρα την ώρα έφτασαν οι θυελλώδεις άνεμοι - Την Κυριακή η πιο κρύα ημέρα

Η κακοκαιρία εξασθενεί με τους θυελλώδεις ανέμους να έχουν προκαλέσει νωρίτερα πολλά προβλήματα φτάνοντας τα 114 χιλιόμετρα την ώρα - Το κρύο ωστόσο παραμένει και αύριο θα σημειωθεί μεγαλύτερη πτώση - Απαγορευτικό στα λιμάνια με εξαιρέσεις για Αργοσαρωνικό και Κρήτη

Τα δύσκολα φαίνεται να πέρασαν από την κακοκαιρία εξπρές με τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που χτύπησαν τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής.

Αύριο οι άνεμοι θα μείνουν για λίγο ενώ το κρύο θα ενισχυθεί κι άλλο, με την Κυριακή να αποτελεί την πιο κρύα ημέρα του φετινού φθινοπώρου.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Θυελλώδεις άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων επικράτησαν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 σε αρκετά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στις Σποράδες, στη Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr, οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 114 km/h στην Ανάφη, ενώ πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h σε πολλές ακόμα περιοχές. Στον πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 18:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία προοδευτική εξασθένηση αναμένεται την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Γιαννόπουλος: «Η πιο κρύα μέρα του φθινοπώρου η Κυριακή»

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι τα μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία πέρασαν και το μόνο που θα μείνει είναι το τσουχτερό κρύο. «Μόνο άνεμοι έμειναν, τελείωσαν όλα. Για λίγες ώρες ακόμα θα συνεχιστούν κάποια φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αύριο Κυριακή αναμένεται να είναι η πιο κρύα ημέρα του φθινοπώρου και η θερμοκρασία θα φτάσει και υπό το 0 σε ορεινές, ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Η αυριανή ημέρα χαρακτηρίζεται από τη φράση «Ήλιος με δόντια» αφού μπορεί η θερμοκρασία να είναι χαμηλή ωστόσο θα έχουμε ήλιο στις περισσότερες περιοχές.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέχρι τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη περιμένουμε βροχές στα δυτικά με νοτιοδυτικούς ανέμους και θερμοκρασία στην Αθήνα μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.

Απαγορευτικό απόπλου: Ποια καράβια παραμένουν δεμένα και ποια αναχωρούν

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και πιο συγκεκριμένα λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων, πολλά δρομολόγια πλοίων έχουν ακυρωθεί.

Ειδικότερα ισχυροί άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια.

Από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια

Κανονικά αναχωρούν το βράδυ του Σαββάτου, τα πλοία της γραμμής από τα λιμάνια της Κρήτης προς τον Πειραιά.

Ο καιρός την Κυριακή 19/11: Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Βροχές ή καταιγίδες στο Αιγαίο με βελτίωση από το μεσημέρι. Πολύ ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι, με σταδιακή εξασθένηση. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το meteo, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, φαινόμενα που τις μεσημεριανές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη. Τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν στη Θράκη μέχρι το ξημέρωμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 1 έως 14, στην Ήπειρο από 2 έως 15 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 3 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 15-16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 8 έως 14 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση το απόγευμα. Στο Ιόνιο επίσης θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ και προοδευτική εξασθένηση.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις που προοδευτικά θα διαλυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά σταδιακή θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, με τις ελάχιστες περιφερειακά της πόλης να είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες

Σχετικές ειδήσεις