ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Μαρουσάκης: Χιόνια στην Αττική πάνω από τα 300 - 400 μέτρα

Κακοκαιρία, χιόνια, καιρός
Intime News

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού έκανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης 

Για την κακοκαιρία που φέρνει χιόνια και στην Αττική μίλησε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, παρουσιάζοντας την πορεία του χιονιά.

«Η χώρα μας χωρίζεται σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, εδώ θα έχουμε τις χιονοπτώσεις, και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του OPEN ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μάλιστα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης πρόσθεσε: «Έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια από χθες. Σήμερα θα είναι περισσότερες οι χιονοπτώσεις και θα αφορούν περισσότερες περιοχές. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί αύριο (30/1). Αυτή η πολική αέρια μάζα, όπως έχουμε εξηγήσει, για να μπορέσει να δώσει χιονοπτώσεις πρέπει να πάρει υγρασία. Καθώς έρχεται από τα βορειοανατολικά τμήματα περνάει μέσα από τη θάλασσα του Αιγαίου εμπλουτίζεται με υδρατμούς και εναποθέτει αυτό τον εμπλουτισμό με υδρατμούς με τη μορφή χιονοπτώσεων ή χιονόνερου, ανάλογα και με το υψόμετρο».

Όσον αφορά τις περιοχές που θα πέσουν χιόνια ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε: «Η περιοχή της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, προσοχή στην Μαγνησία εκεί φαίνεται να πέφτει μεγάλος όγκος χιονιού, αλλά και προς την Βοιωτία ιδιαίτερα τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Το υψόμετρο της χιονόπτωσης θα είναι περίπου τα 200-300 μέτρα. Καθώς πάμε λίγο πιο νότια στην Αττική και την Εύβοια τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανεβαίνουν (300-400 μέτρα). Ακόμη σε Αρκαδία, κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Σημειώνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και στις θάλασσες σε Κυκλάδες και Κρήτη».

Καιρός: Η πρόγνωση Μαρουσάκη για την Αττική

Αναφορικά με το σκηνικό του καιρού στην Αττική ο μετεωρολόγος του OPEN σημείωσε: «Σήμερα (29/1) θα είναι μια ημέρα όπου κατά διαστήματα θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο στα πιο χαμηλά υψόμετρα. Τα χιόνια θα εστιάζονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ίσως και λίγο πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα (δηλαδή Δροσιά, Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Σταμάτα, Καπανδρίτι και πιο πάνω) από το απόγευμα-βράδυ και στη συνέχεια. Εκεί φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες θα είναι πιο οργανωμένες και οι θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες και θα επιτρέπουν ακόμη και την χιονόστρωση». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται αύριο, Τρίτη (30/1).

«Σήμερα το βράδυ, αύριο και μέχρι το πρωί της Τετάρτης κατά διαστήματα θα έχουμε χιονοπτώσεις. Οι χιονοστρώσεις αναμένονται από Κηφισιά και πάνω. Τώρα εάν δούμε κάποιες χιονοπτώσεις μεταξύ Αμαρουσίου και Κηφισιάς δεν φαίνεται να οδηγήσουν σε αξιόλογες χιονοστρώσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα. Όσο πάμε πιο νότια στην Αττική τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων ανεβαίνουν (400 μέτρα και πάνω)», πρόσθεσε αναφορικά με τον χιονιά στην Αττική.

«Να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην περιοχή του Κιθαιρώνα. Εκεί φαίνεται πως θα έχουμε μεγάλο όγκο χιονιού και με μεγάλη διάρκεια. Στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Κιθαιρώνα και τα δυτικότερα τμήματα της Πάρνηθας τα υψόμετρα χιονοπτώσεων πέφτουν στα 200-300 μέτρα. Ακόμη και κοντά σε πεδινές περιοχές θα έχουμε πυκνή χιονόπτωση. Στα Βίλια για παράδειγμα, στο Κριεκούκη, στο Καπαρέλι Θηβών. Μεγάλη προσοχή στο βορειοδυτικό κομμάτι», κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όσον αφορά το νομό Θεσσαλονίκης από την άλλη, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι εκτός από το κρύο, η κακοκαιρία δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα. «Ίσως βγει χιονόνερο ή ασθενής χιονόπτωση προς την περιοχή της Χαλκιδικής, όχι όμως κάτι το σημαντικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.