ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Προσοχή! Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Ο χιονιάς «Αριάδνη» πλησιάζει τη χώρα μας

Καιρός - Προσοχή! Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Ο χιονιάς «Αριάδνη» πλησιάζει τη χώρα μας

Καιρός: Ιστορικό κύμα ψύχους θα «χτυπήσει» σε λίγες ώρες τη χώρα μας – Έρχεται το φαινόμενο «Αριάδνη» - Ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας θα πέσει στους -22 βαθμούς Κελσίου! Ισχυρές χιονοπτώσεις και στην Αθήνα – Ποιες περιοχές θα «θαφτούν» στο χιόνι - Αναμένεται έκτακτο δελτίο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη Ρωσία με το όνομα «Αριάδνη», αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, με βροχές, χιόνια και θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Η κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα πληγούν περισσότερο ενώ σε όλη τη χώρα ο υδράργυρος θα πέσει 10 – 15 βαθμούς.

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/2017) με ισχυρές βροχοπτώσεις. Σταδιακά και από τη βόρεια Ελλάδα θα ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο θα το «στρώσει» ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Το κύμα ψύχους θα επεκταθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα την Παρασκευή, η οποία αναμένεται να είναι η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα.

Ο χιονιάς θα επιμείνει όμως όλο το Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, με τα φαινόμενα να υποχωρούν από την Τρίτη και μετά.

Δείτε ΕΔΩ την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Διαβάστε εδώ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω παγετού και χιονόπτωσης

Σιβηρία και η Αθήνα

Στην Αττική το θερμόμετρο θα πέσει αρκετούς βαθμούς υπό από το μηδέν, ακόμα και στους -10 βαθμούς στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, όπου σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία θα έχουμε νέες χιονοπτώσεις. Χιόνια θα έχουμε και στα βόρεια προάστια όπου ενδέχεται να το «στρώσει» και πάλι, ενώ και στο κέντρο της Αθήνας το θερμόμετρο θα πέσει κάτω από το μηδέν. Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι όσες την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά το κρύο θα είναι πολύ πιο έντονο και για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Το μήνυμα του Θοδωρή Κολυδά για τα χιόνια

Με τον δικό του τρόπο, ο μετεωρολόγος του MEGA, Θοδωρής Κολυδάς, «καλωσορίζει» τον χιονιά που θα έρθει στη χώρα μας, τονίζοντας πως το Σάββατο θα ξυπνήσουμε στα... λευκά!

Δείτε το βίντεο με την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά

Τα Φώτα η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Χρυσούλας Πέτρου, τμηματάρχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), από το απόγευμα της Πέμπτης (05/01/2017) και από την βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Την Παρασκευή, ημέρα των Φώτων, η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.

«Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη, όπου από τη μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κ. Πέτρου.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της ημέρας, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.

Ο χάρτης χιονιού του Σάκη Αρναούτογλου για το βράδυ της Πέμπτης

Έναν χάρτη χιονιού ανέβασε το μεσημέρι της Τρίτης (3/1/2017) στην σελίδα του στο facebook ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση του γνωστού μετεωρολόγου:

Πού θα δείξει -22 βαθμούς Κελσίου

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) βρίσκεται σε ετοιμότητα και σήμερα, Τετάρτη (04/01/2017) αναμένεται να εκδώσει νέο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Δείτε εδώ πού θα χτυπήσει ο χιονιάς

«Βόμβα» Καλλιάνου - Έρχεται το σφοδρότερο κύμα ψύχους των τελευταίων 11 ετών

Σιβηρία θα θυμίζει σε λίγες ώρες η χώρα! Έρχεται το σφοδρότερο κύμα ψύχους, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο. Μάλιστα με σημερινή (03/01/2017) ανάρτηση στο Facebook προειδοποίησε πως θα καταγραφούν αρνητικές θερμοκρασίες ρεκόρ, με τον υδράργυρο θα πέφτει ακόμα και στους 22 βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ μίλησε για χιόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δείτε εδώ την προειδοποίηση - «βόμβα» του Καλλιάνου

Πόσο θα δείξει ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη

Για δραματική πτώση της θερμοκρασίας τα Θεοφάνεια κάνει λόγο ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος θα πέσει στους -8 βαθμούς Κελσίου.

«Μάλιστα, φαίνεται από τα Θεοφάνια και μετά να έχουμε μια πολύ δραματική πτώση της θερμοκρασίας σε αρνητικές τιμές που μπορεί να φτάσουν για τη Θεσσαλονίκη τους -5 με -8 βαθμούς Κελσίου για τις επόμενες μέρες μέχρι και την 8η Ιανουαρίου», επισημαίνει ο κ. Καρακώστας.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι είναι αρκετά νωρίς για να δοθεί μια ακριβέστατη πρόγνωση σχετικά με την ένταση των καιρικών φαινομένων και σημειώνει ότι πιο ασφαλείς προβλέψεις θα μπορούν να γίνουν την Πέμπτη. Παράλληλα, τονίζει ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται σε μετεωρολογικά μοντέλα και «γενικώς τα μετεωρολογικά μοντέλα έχουν μια τάση να επιδεινώνουν τον καιρό σε συνάρτηση με το χρόνο». Διατυπώνει, άλλωστε, την προσωπική του άποψη ότι δεν θα είναι τόσο πολύ κρύα η ατμόσφαιρα όσο εκτιμούν τα εν λόγω μοντέλα.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το κύμα ψύχους που θα σαρώσει τη χώρα μας

Ο καιρός την Τετάρτη (4/1) από την ΕΜΥ

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017 σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται την Τετάρτη (4/1), σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά της χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Λίγες παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Λίγες παροδικά αυξημένες νεφώσεις και στη Θεσσαλονίκη με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι 4 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 00 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου.

Άνεμοι: στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και σταδιακά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ ενώ στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια και χιόνια στα ορεινά. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στη νότια Πελοπόννησο.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 00 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα νότια πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε ετοιμότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από το νέο κύμα ψύχους, που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πλήξει τη χώρα.

«Περιμένουμε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προκειμένου να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς για το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται ότι έρχεται, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά -και από τον σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει- τους ρόλους και τις αρμοδιότητες και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν στα όποια προβλήματα ενδεχόμενα υπάρξουν και δημιουργηθούν και από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Το κύριο μέλημα και ο σχεδιασμός μας είναι οι βασικοί κεντρικοί άξονες, οι κεντρικοί δρόμοι, να παραμείνουν ανοιχτοί» ανέφερε ο κ. Καπάκης, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει προβλέπει κάθε διεργασία η οποία πρέπει να γίνει ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί». «Είμαι βέβαιος και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» είπε.

«Σε περίπτωση εγκλωβισμού αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο αυτοκίνητο, αν μπορέσει να μετακινηθεί στο δεξιό μέρος του δρόμου και να καλέσει σε βοήθεια, είτε το 100 -Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία, είτε το 199 -Πυροσβεστική», υπενθύμισε ο γγ Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν οδηγίες αυτοπροστασίας μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πώς θα προστατεύσετε τις σωληνώσεις του σπιτιού σας από τον παγετό

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στον παγετό, λόγω της επικινδυνότητας που προκαλεί η ολισθηρότητα αλλά και των …παρενεργειών που έχουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στις σωληνώσεις του σπιτιού.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στις οδηγίες προστασίας από τον παγετό αναφέρεται αναλυτικά στο τι πρέπει να γίνεται κάθε φορά για να αποφευχθεί το πάγωμα των σωληνώσεων:

Τι πρέπει να κάνετε με τα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:

• Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης
• Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά
• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν
• Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες
• Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού
• Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο
• Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.)
• Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του
• Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια
• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό
• Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε

Προσοχή επίσης:

• Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον ιστορικό χιονιά που θα χτυπήσει τη χώρα μας

Σχετικές ειδήσεις