ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Έτσι θα «χτυπήσει» ο Μεσογειακός κυκλώνας - Δείτε τι θα συμβεί στη χώρα μας (ΧΑΡΤΕΣ)

Κακοκαιρία: Έτσι θα «χτυπήσει» ο Μεσογειακός κυκλώνας - Δείτε τι θα συμβεί στη χώρα μας (ΧΑΡΤΕΣ)

Καιρός - Κακοκαιρία - Μεσογειακός κυκλώνας:Προ των πυλών στη χώρα μας ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών» - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» - Δείτε τους χάρτες με την πορεία του σπάνιου φαινομένου

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας για τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ξενοφών» που αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ώρες πολλές περιοχές.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (28/09/2018) το Meteo προχώρησε σε νέα ενημέρωση για την πορεία του σπάνιου φαινομένου που βρίσκεται προ των πυλών.

Στη δορυφορική εικόνα φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού νοτιοδυτικά της χώρας μας το πρωί της Παρασκευής 28/09 ώρα Ελλάδος 10:45.

Με αποχρώσεις του γκρι και πορτοκαλί διακρίνονται οι νεφικοί σχηματισμοί και με πράσινες κουκκίδες οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που ανιχνεύει το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS.

eikonakairos

Δορυφορική εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου που δείχνει τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού «Ξενοφών» νοτιοδυτικά της χώρας μας το πρωί της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018 ώρα Ελλάδος 10:45

Το παρακάτω animation δείχνει την προβλεπόμενη θέση του Μεσογειακού κυκλώνα νότια της Πελοποννήσου το απόγευμα του Σαββάτου 29/09 στις 15:00. Οι άνεμοι στη θάλασσα των Κυθήρων αναμένεται να ξεπεράσουν σε ένταση τα 9 μποφόρ.

eikonakairos2

Η προβλεπόμενη θέση του Μεσογειακού κυκλώνα νότια της Πελοποννήσου το απόγευμα του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 15:00

Επιπρόσθετα, στο παρακάτω σχήμα δίνεται η θέση του Μεσογειακού κυκλώνα όπως δίνεται από τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr.

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο σε χιλιοστά.

eikonakairos3

Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του Ξενοφώντα στις 1500 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 2100, κάτω αριστερά στις 0900 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 1500 του Σαββάτου

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το κέντρο του Ξενοφώντα αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 1500-1800 του Σαββάτου 29/09.

Στο σχήμα που ακολουθεί δίνεται χάρτης με το προβλεπόμενο ύψος κύματος, από το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09, το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης ξεπερνά τα 11 μέτρα.

eikonakairos4

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi, Meteo

Διαβάστε επίσης:

Μεσογειακός κυκλώνας: Πρόβλεψη – «βόμβα» για κύματα - «τέρατα»: Πού θα φτάσουν τα 11 μέτρα

Κακοκαιρία: Σχηματίστηκε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» - Δείτε την απειλητική πορεία του (pics)

Μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς»: Δείτε LIVE πώς κινείται προς την Ελλάδα