ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος εγκαινιάζει το Γκάζι του Πειραιά

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος εγκαινιάζει το Γκάζι του Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά μετέτρεψε το εγκαταλελειμμένο πάρκο σε χώρο ανάσας και ζωής της πόλης.

Τη δέσμευσή του για αξιοποίηση του Πάρκου Δηλαβέρη κάνει πράξη ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο κ. Μιχαλολιάκος αποδεικνύει πως έχει τον τρόπο για να νοικοκυρέψει τον Πειραιά και να αξιοποιήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Το Σάββατο στις 10:00 το πρωί παραδίδεται στους δημότες παρουσία του δημάρχου ένας νέος χώρος πρασίνου στον Πειραιά που διαμορφώθηκε για να δώσει ζωή στους κατοίκους του.

Το πάρκο Δηλαβέρη τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί τόσο το αρδευτικό του δίκτυο όσο και το φυσικό περιβάλλον το οποίο είχε αντικατασταθεί από αγριόχορτα και μπάζα. Ταυτόχρονα αποτελούσε στέκι τοξικομανών, αστέγων και βανδάλων που κατέστρεφαν ό,τι είχε μείνει από το «κουφάρι» του εργοστασίου.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο χώρο στην παλιά ιστορική βιομηχανία στην συμβολή των οδών Θηβών και Ρετσίνα στην περιοχή Λεύκας στον Πειραιά, στα σύνορα 4ης και 5ης δημοτικής κοινότητας μεταξύ της Παλιάς Κοκκινιάς και της Αγίας Σοφίας.

Είναι απομεινάρι μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας η οποία σταμάτησε την λειτουργία της το 1982 και το οικόπεδο δωρίθηκε στον Δήμο Πειραιά από τον ευπατρίδη ιδιοκτήτη του Κρίτωνα Δηλαβέρη.

Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων κατεδαφιστικέ τότε και διατηρήθηκαν οι τρεις εμβληματικές καμινάδες, το κτήριο διοίκησης και η κάμινος Hoffman με την χαρακτηριστική στοά που κρίθηκαν διατηρητέα το 1991. Για το λόγο αυτό, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες, ονομάστηκε και «μικρό Γκάζι».

Με τις ενέργειες που έγιναν ο Δήμος Πειραιά κατάφερε την πλήρη αναμόρφωση του τοπίου κάνοντας το πάρκο ελκυστικό προς τον κόσμο.

Το αρδευτικό δίκτυο κατασκευάστηκε από την αρχή, ενώ υλοποιήθηκε η πλήρης κάλυψη των πράσινων χώρων με φυτά και χλοοτάπητα. Το σύστημα του αυτοματισμού έγινε με υπάρδευση για χαμηλή κατανάλωση νερού αλλά και την αποφυγή βανδαλισμών .

Απομακρύνθηκαν πάνω από 1500 κυβικά μπάζα και προστέθηκαν 300 κυβικά χώμα και το σύνολο των εδαφών του πάρκου βελτιώθηκε με 70 κυβικά περλίτη και 65 κυβικά τύρφης.

Τοποθετήθηκε δεξαμενή δέκα τόνων που τροφοδοτείται από την γεώτρηση του χώρου, αντλητικό σύστημα και κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί όλο το πάρκο. Επίσης όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός από βάνες, 24 ηλεκτροβάνες, ανάλογη καλωδίωση εντολών, ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξαεριστικές βαλβίδες, βαλβίδες καθαρισμού ανά στάση, και πάνω από είκοσι χιλιάδες μέτρα υπόγειο σταλλακτηφόρο μωβ χρώματος.

Εκτός αυτών δημιουργήθηκαν τρεις παιδικές χαρές σε νέους χώρους έκτασης 1150 τμ με την παράλληλη κατασκευή 6 ξύλινων πέργκολων γύρω τους και καθίσματα για την εξυπηρέτηση των συνοδών των παιδιών.

Κατασκευάστηκαν 40 ξύλινα παγκάκια και τοποθετήθηκαν αρκετοί κάδοι και άλλος αστικός εξοπλισμός . Επίσης κατασκευάστηκε ξύλινη περίφραξη 460 μέτρων για την προστασία των πεζών που κινούνται στο περιμετρικό χωμάτινο μονοπάτι

Στο μέσο του πάρκου κατασκευάστηκε ένα σύγχρονου τύπου σιντριβάνι, φυτεύτηκαν πολλές εκατοντάδες θάμνοι και δέντρα, ενώ στο άμεσο μέλλον θα δημοπρατηθεί και αναψυκτήριο.

Ο Δήμος Πειραιά μετέτρεψε το πάρκο Δηλαβέρη σε χώρο ανάσας και ζωής της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύ σημαντική δουλειά του αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Γρηγόρη Καψοκώλη και του αντιδημάρχου Έργων Παναγιώτη Ρέππα οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για την αξιοποίηση του πάρκου Δηλαβέρη.