ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητούν πρόσωπο - «κλειδί» στην υπόθεση της μικρής Μαρίας

Αναζητούν πρόσωπο - «κλειδί» στην υπόθεση της μικρής Μαρίας

Στην αναζήτηση του αλλοδαπού που βρισκόταν μπροστά στην παράδοση της μικρής Μαρίας στους υποτιθέμενους γονείς της, από μία άγνωστη μέχρι στιγμής γυναίκα, επικεντρώνονται οι έρευνες των αστυνομικών, καθώς θεωρείται άνθρωπος – «κλειδί» στις προσπάθειες για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το ζευγάρι των Ρομά - που έχουν ήδη προφυλακιστεί - υποστήριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι πήραν το κοριτσάκι από μία Βουλγάρα με την διαμεσολάβηση ενός ομοεθνή της, ενώ στην ίδια εκδοχή επιμένουν και οι συγγενείς του ζευγαριού. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο και ότι έχει στην κατοχή του το κινητό του τηλέφωνο.

Πλέον, η έρευνα των αστυνομικών επικεντρώνεται στο εάν υπάρχει Βούλγαρος και που μπορεί να βρίσκεται.

Ταυτόχρονα, για την Αστυνομία, το επικρατέστερο σενάριο είναι η υπόθεση της μικρής Μαρίας να συνδέεται με κύκλωμα παράνομης διακίνησης παιδιών. Είτε δηλαδή να πήραν το παιδί από τους γονείς του και η αγοραπωλησία να μην προχώρησε, είτε να το αγόρασαν για να το εκμεταλλευτούν.

Έλεγχοι σε όλα τα ληξιαρχεία της χώρας

Στο μεταξύ, εντολή να γίνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα ληξιαρχεία έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτζαμάνη προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τη μικρή Μαρία.

Η εισαγγελέας, με κατεπείγουσα εντολή, διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, από όλες τις εισαγγελίες της χώρας, με σκοπό να ελεγχθούν όσες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών, έχουν συνταχθεί με βάση υπεύθυνες δηλώσεις, από 1ης Ιανουαρίου 2008. Διατάσσει επίσης να ερευνηθεί - σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις - αν αυτές είναι αληθινές, και αν όχι, οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν τα νόμιμα, ανακοινώνοντας, ταυτοχρόνως, τα αποτελέσματα και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Εξάλλου, στο ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων μπήκαν χθες το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Στο δήμο Αθηναίων, μετά το 2011 σημειώθηκε αιφνίδια άνοδος των ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης, από 50 το 2011 σε 200 το 2012 και σε 400 το 2013. Το γεγονός ότι τα επιδόματα λαμβάνονται με την επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης και δεδομένου ότι πολλοί Ρομά εμφανίζονται ως δημότες σε περισσότερους από έναν δήμο, φαίνεται να υποβοήθησε Ρομά να παίρνουν πολυτεκνικά επιδόματα.

Ζήτησαν τη συνδρομή της Ιντερπόλ

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια της Ιντερπόλ για την ταυτοποίηση της Μαρίας, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας σε ανακοίνωσή του. Η Ιντερπόλ έχει ήδη εκδώσει μια κίτρινη ειδοποίηση για τη Μαρία, η οποία περιλαμβάνει το προφίλ του DNA και μια φωτογραφία του κοριτσιού που πιστεύεται ότι είναι περίπου 4 ετών, προς όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού με έδρα τη Λιόν της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης:

Τη συνδρομή της Ιντερπόλ ζήτησαν οι αρχές για την υπόθεση της Μαρίας

Η «μητέρα» της Μαρίας έπαιρνε από τον ΟΓΑ δύο επιδόματα

Νέο βίντεο με τη μικρή Μαρία στο φως της δημοσιότητας

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης της μικρής Μαρίας...

Εννέα συλλήψεις σε καταυλισμούς Ρομά

Πέντε με έξι ετών είναι τελικά η μικρή Μαρία

Η 4χρονη Μαρία στο επίκεντρο των διεθνών μέσων

«Να βρείτε τον βούλγαρο μεσολαβητή που μας έδωσε την Μαρία»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Παιδί χωρίς παρελθόν» η μικρή Μαρία

Συλλήψεις στο Ζεφύρι (pics+video)