ΕΛΛΑΔΑ

Βάλτε τέλος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τον Αιγιαλό

Βάλτε τέλος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τον Αιγιαλό

Δεν πείθουν κανέναν οι απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών – Στα «κάγκελα» βουλευτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις - Οργή λαού στο opengov.gr στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης - Λαϊκή απαίτηση να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο Στουρνάρα.

Παρά το τσουνάμι διαμαρτυριών για το νομοσχέδιο που ξεπουλά τον αιγιαλό η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζε». Οι αντιδράσεις του κόσμου στη δημόσια διαβούλευση ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Το θέμα είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το Newsbomb.gr, ενώ τώρα έχει ξεκινήσει μπαράζ αντιδράσεων και από νομικούς κύκλους, αλλά και από συμβολαιογράφους που όπως τονίζουν στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την ταμπακιέρα, δηλαδή τι θα γίνει - αν θα κατεδαφιστούν ή όχι - οι περισσότερες από τις 70.000 αυθαίρετες εξοχικές κατοικίες που εκτιμάται ότι έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα κάνουν λόγο ακόμα και για συρραφή φωτογραφικών διευθετήσεων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Από την ανάγνωση του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι πουθενά δεν ορίζεται μια κόκκινη γραμμή οπότε θα κατεδαφίζονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που θα κτίζονται. Επιπλέον, αφήνει ανοικτό παράθυρο, κάποιος που έχτισε ένα αυθαίρετο σπίτι, τώρα να νοικιάζει κάποια δωμάτια και να αλλάξει κατηγορία, οπότε και δεν θα έχει καμία επίπτωση (δηλαδή πρόστιμο και κατεδάφιση).

Συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει μάλιστα ξεκάθαρη εικόνα για το ποια κτίρια στον αιγιαλό εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Τι γίνεται δηλαδή με τα αυθαίρετα δωμάτια που χτίστηκαν εντός των ορίων του παλιού αιγιαλού, αλλά και μετά εξοχικά που θα είναι πάνω στην νέα γραμμή του αιγιαλού.

Επιπλέον, δεν ξεκαθαρίζεται αν θα απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για όλες τις εγκαταστάσεις ή μόνο για το κομμάτι που είναι στον αιγιαλό.

Στα κάγκελα και οι κυβερνητικοί βουλευτές

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις τόσο από βουλευτές όσο και από νομικούς για το νομοσχέδιο για την «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».
Ήδη την αντίθεσή τους εκφράζουν ανοικτά και δημόσια κυβερνητικοί βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Για νομοσχέδιο - τέρας έκανε λόγο η Φωτεινή Πιπιλή λέγοντας χαρακτηριστικά : «Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που έχει βγει σε διαβούλευση για αιγιαλούς και παραλίες, απλώς μου "έπεσαν τα μαλλιά" και τόλμησα να δηλώσω δημόσια πρώτη και μόνη ως βουλευτής ότι πρόκειται για νομοσχέδιο-τέρας».

«Εγώ θα πω το απλό: Μπάτε σκύλοι, δήμαρχοι και αλέστε. Βάλτε όπου γουστάρετε ομπρέλες, ξαπλώστρες, σουβλάκια, μπύρες, καντίνες στις παραλίες, βάλτε και στη διαπασών μπουζουξίδικα άσματα και άμα είσαι και καταπατητής ξενοδόχος ή ιδιώτης, δώσε κάτι να τελειώνουμε με την περίπτωσή σου. Κανείς νοήμων δεν έχει αντίρρηση να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος, όχι όμως με αναγνώριση αυθαιρεσιών, αλλά με αυστηρή χωροταξική πολιτική, για την οποία αρμόδιο είναι το ΥΠΕΚΑ ή διάφορα εξειδικευμένα ινστιτούτα και υπηρεσίες», κατέληξε η Φωτεινή Πιπιλή.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : «Το νομοσχέδιο που αφορά σε ρυθμίσεις για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, όπως έχει διατυπωθεί στη διαβούλευση, δεν περνάει από τη Βουλή», τόνισε σε συνέντευξή του στη RealNews και πρόσθεσε:

«Η ανεξέλεγκτη και χωρίς περιορισμούς ιδιωτική εκμετάλλευση δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να διασφαλίζονται με σαφέστατο τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες, η ισορροπημένη περιβαλλοντικά και οπωσδήποτε η καλαίσθητη τουριστική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο οφείλει να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο αιγιαλός δεν μας ανήκει, είναι αγαθό που πρέπει να το διατηρήσουμε στην ίδια ή και σε καλύτερη κατάσταση για τις επόμενες γενιές. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν τα παραπάνω και περιμένει αυτές οι προτάσεις να ενσωματωθούν».

Η πρόσβαση στις παραλίες είναι επίσης μεγάλο ζήτημα. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν ανεγερθεί στο παραλιακό μέτωπο φράζοντας την είσοδο των λουομένων προς τις παραλίες.

Απέναντι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών όλοι οι περιβαλλοντικοί φορείς

Σοβαρές αντιρρήσεις έχουν διατυπώσει πολλοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί ανάμεσά τους και το WWF Ελλάς που έστειλε προ ημερών ανοικτή επιστολή σε όλους τους Έλληνες βουλευτές. Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους βουλευτές να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς ζητά και η Greenpeace. H Greenpeace εστιάζει στην ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας για την υποβάθμιση των αιγιαλών της χώρας και τονίζει ότι η προστασία των ελληνικών ακτών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της πιο βαριάς βιομηχανίας που διαθέτει η Ελλάδα: του τουρισμού.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «χωρίς να έχει τη βαθιά επιστημονική και τεχνική γνώση, χωρίς την ελάχιστη περιβαλλοντική ευαισθησία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις το ΥΠΟΙΟ κατασκεύασε ένα νομοσχέδιο που προκλητικά ονομάζει «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Πρόκειται για ένα ξεκάθαρα και επί της ουσίας αντισυνταγματικό, αντιπεριβαλλοντικό, αντιαναπτυξιακό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, που η άμεση απόσυρσή του είναι η μόνη λογική ενέργεια και αναγκαία προϋπόθεση, στη μη ολοκληρωτική πλέον καταστροφή του παράκτιου περιβάλλοντος» τονίζει η ΜΚΟ.

Το υπουργείο Οικονομικών πετάει την μπάλα στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Το περασμένο Σάββατο από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και ταυτόχρονα να απαντηθούν οι επικρίσεις όσων διαφωνούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό.
Μάλιστα, προκειμένου να απαλλαγεί από τις ευθύνες για την περιβαλλοντική προστασία το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν θίγει υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ».
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν οκτώ ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους - που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης - με τις οποίες επιχειρείται, μεταξύ των άλλων, να παρουσιαστεί εικόνα νοικοκυρέματος του αιγιαλού.
Αύριο λήγει η δημόσια διαβούλευση και ήδη τα μηνύματα του κόσμου αποδομούν πλήρως τις προθέσεις του υπουργείου οικονομικών.

Πάρτε κι εσείς θέση στη δημόσια διαβούλευση...

Μπείτε στην ηλεκτρονική πύλη http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692 και δείτε αναλυτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου για να καταλάβετε το αποκαλούμενο σχέδιο αξιοποίησης.
Δείτε την οργή στα σχόλια των πολιτών και συμπληρώστε και τα δικά σας σχόλια http://www.opengov.gr/minfin/?p=4662#comments.

Διαβάστε επίσης:

Στα... όπλα για τον αιγιαλό και οι βουλευτές της ΝΔ - Χαστούκια στον Στουρνάρα...

Οργή λαού για το Ν/Σ έκτρωμα: «Κάτω τα χέρια από τον αιγιαλό»!

Τρεμόπουλος: Να αποσυρθεί το «τερατούργημα» για τον αιγιαλό

Ντροπή! Νομιμοποιούν τα αυθαίρετα εντός του αιγιαλού

«Αντάρτικο» από την Πιπιλή: Δεν ψηφίζω το ν/σ για τον αιγιαλό