ΕΛΛΑΔΑ

Καμίνι η χώρα - Τους 40 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο

Καμίνι η χώρα - Τους 40 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο

Την εμφάνισή του κάνει για πρώτη φόρα φέτος ο καύσωνας με υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η ατμοσφαιρά αναμένεται να ειναι αποπνυκτική καθώς η ζεστή θα συνδυαστεί με υψηλά ποσοστά υγρασίας και μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει συγκεκριμενες οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καύσωνα. Ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες απαιτείται από τις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα με τους ανέμους να πνέουν από δυτικά και η ένταση θα φτάσει έως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας έως και τους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Επίσης οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά σκόνης.

Ο καιρός στην Αττική θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί με ένταση έως 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 37 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το σκηνικό του καιρού θα είναι παρόμοιο με τους ανέμους να πνέουν νότιοι με ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός ανά περιοχή:

Για τη Μακεδονία και τη Θράκη

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με ασθενείς ανέμους που το απόγευμα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 34 βαθμούς.

Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο

Ηλιοφάνεια με βαθμιαίες αραιές νεφώσεις κατά τόπους οι οποίες θα είναι πιο πυκνές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μεταξύ 3 και 5 μποφόρ. Στα βόρεια οι άνεμοι θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς κελσίου.

Για τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με ένταση 3 έως 5 μποφόρ. Το απόγευμα στα βόρεια θα πνέουν από νότιες κατευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 36 και κατά τόπους θα φτάσουν και τους 38 βαθμούς κελσίου.

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τους άνεμους να πνέουν δυτικά βορειοδυτικά με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 21 και 32 βαθμούς κελσίου.

Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι ασθενείς και το βράδυ νοτιοδυτικοί έντασης 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Για την Κεφαλονιά

Ο καιρός θα είναι αίθριος με τους άνεμους να πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς.

Πρόγνωση καιρού για Πέμπτη και Παρασκευή

Την Πέμπτη ο καιρός στα Δυτικά, τα Κεντρικά και τα Βόρεια θα παρουσιάσει αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Επίσης θα ευνοηθεί η μεταφορά σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έντασης 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο θα φτάσει έως και τους 39 βαθμούς.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Ευνοείται η μεταφορά της σκόνης στα Νότια.

Οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας:

Η θερμοπληξία, παρόλο που μπορεί να αποβεί μοιραία ή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, είναι δυνατό να προληφθεί σχετικά εύκολα.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάθετε θερμοπληξία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η πρόληψη. Εκτός από το ότι ιδανικά πρέπει να αποφεύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, κάθε φορά που θα νιώθετε ότι ζεσταίνεστε υπερβολικά θα πρέπει να δροσίζετε το σώμα σας πίνοντας κάτι κρύο και δροσιστικό.

Όταν υποψιάζεστε ότι κάποιο άτομο εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας πρέπει να:

  1. Μεταφέρετε τον ασθενή, άμεσα, σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή αν είναι δυνατό σε αεριζόμενο χώρο.
  2. Τοποθετείτε τον ασθενή σε ύπτια θέση.
  3. Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα, για να αερίζεται το σώμα του,
  4. Αερίζετε τον ασθενή με ότι πρόχειρο μέσο διαθέτετε (βεντάλιες, χαρτόνια κ.α)
  5. Βρέχετε το πρόσωπο του, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο ή παγωμένο νερό.
  6. Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του.
  7. Τοποθετείτε, παράλληλα, θήκες με πάγο στο λαιμό, στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες.
  8. Ελέγχετε διαρκώς τη θερμοκρασία του σώματός του και συνεχίζετε τις προσπάθειες ψύξης μέχρι η θερμοκρασία του σώματός του να πέσει στους 38 βαθμούς Κελσίου.
  9. Κάνετε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
  10. Αν είναι εφικτό, χορηγείτε άφθονα υγρά με μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτά που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
  11. Σε περιπτώσεις σπασμών προστατέψετε τον από πιθανό αυτοτραυματισμό, χωρίς ωστόσο να τοποθετήσετε κάτι στο στόμα του και να του δώσετε υγρά.
  12. Σε περίπτωση εμετού σιγουρευτείτε ότι η αεροφόρος οδός παραμένει ανοιχτή γυρίζοντας τον στο πλάι.
  13. Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση. Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Η έγκαιρη παρέμβαση ελαττώνει την θνητότητα.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή, έρχεται καύσωνας

Καύσωνας: Πού θα αγγίξει τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος (vid)