ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία σε Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ για «μηνύσεις» από μετανάστες

Ανησυχία σε Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ για «μηνύσεις» από μετανάστες

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε μέλη και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας η χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες, για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1.β αρθ. 1 της κοινής υπουργικής απόφασης, που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου, στο ΦΕΚ Β'1453.

Η διάταξη αναφέρει ότι χορηγείται άδεια διαμονής 1 έτους σε πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι «θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων (...) ή τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται σε βάρος της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, εφ' όσον έχει διαταχθεί γι' αυτές προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η πράξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κοινοποιείται στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (...)».

Η ερμηνεία που κάνουν στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας στο παραπάνω είναι ότι θα μπορούσαν μετανάστες να εκμεταλλευτούν τη διάταξη και να κερδίσουν άδεια παραμονής στη χώρα –τόσο οι καταγγέλλοντες όσο και οι μάρτυρες-, καταθέτοντας μηνύσεις για «ρατσιστική συμπεριφορά» (όπως υποστηρίζουν, παρόλο που ο νόμος ορίζει σαφώς ότι αφορά σε κακούργημα και μόνο και μάλιστα κατόπιν ενδείξεων ισχυρών) από μέλη της Ακτοφυλακής ή της ΕΛ.ΑΣ για παράδειγμα, σε βάρος μεταναστών. Τονίζουν δε, ότι υπάρχει κίνδυνος, οι μετανάστες να «εξαφανιστούν» μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, και έτσι να μεγεθυνθεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα.

Ωστόσο, η διάταξη αναφέρεται σε κακουργηματικές πράξεις, στις οποίες υπάγονται ρατσιστικά εγκλήματα, όχι όμως εξύβριση, ρατσιστική ή μη, σημειώνουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Επίσης, όπως τονίζουν, απαιτείται απόφαση εισαγγελέα για να υπάρξει διερεύνηση της καταγγελλόμενης υπόθεσης και δεν χορηγείται αυτόματα άδειας διαμονής με την κατάθεση μήνυσης.

Η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία, για το αν έχουν υπάρξει τέτοιες υποθέσεις κατά μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, στο διάστημα του 1,5 περίπου μήνα που βρίσκεται σε ισχύ η διάταξη, όπως επίσης να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τις εγκληματικές πράξεις που περιγράφονται παραπάνω, χωρίς περιθώριο εκμετάλλευσης της άδειας παραμονής για να «εξαφανιστούν», όπως υποστηρίζουν στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Όλα στο «φως» για ΤτΕ και Proton Bank

Αλγερία: «Η πτήση της Air Algerie συνετρίβη»

Βαρύς ο φόρος αίματος στη Γάζα- Πάνω από 700 οι νεκροί (pics+video)