ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το προφίλ στο Facebook κυκλώματος παιδόφιλων

Αυτό είναι το προφίλ στο Facebook κυκλώματος παιδόφιλων

Τι ζητούν από τα παιδιά και πως γίνεται η προσέγγισή τους – Στο στόχαστρό τους και ανήλικη Ελληνίδα

Με το πρόσχημα ότι θα της προσέφεραν εργασία ως μοντέλο, εκ μέρους διάσημου μουσικού συγκροτήματος, προσέγγισαν την ανήλικη Ελληνίδα.

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το εν λόγω προφίλ.

Πως ξεκίνησε η εξιχνίαση της υπόθεσης

Η εξιχνίαση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από σχετική καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι παιδόφιλοι, οι οποίοι όπως προέκυψε βρίσκονται στο Πακιστάν και τις Φιλιππίνες, αρχικά απέσπασαν από την 12χρονη προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία, ενώ στη συνέχεια της υπέδειξαν πως για την υποτιθέμενη πρόσληψή της θα έπρεπε να καλέσει μέσω της εφαρμογής «Skype», άγνωστο σε αυτή προφίλ, πραγματοποιώντας βίντεο-κλήση. Κατά τη διάρκεια των βίντεο-κλήσεων, της ζήτησαν να ποζάρει προκειμένου να την «δοκιμάσουν» για την προσφερόμενη εργασία.

Στη συνέχεια, οι δράστες δρώντας παραπλανητικά, την ενημέρωσαν ότι προσλήφθηκε για τη δουλειά και της ζήτησαν να προχωρήσει περισσότερο και να ποζάρει σε άσεμνες στάσεις.

Όπως ήταν φυσικό η ανήλικη αντέδρασε. Στις αντιδράσεις της ανήλικης, οι δράστες απάντησαν με απειλές, σε βάρος της ίδιας αλλά και της οικογένειάς της.

Μάλιστα της ανέφεραν πως θα αντιμετώπιζε ποινικές κυρώσεις αν δεν ενέδιδε σε αυτά που της ζητούσαν και εμφάνισαν και άλλο προφίλ δήθεν προερχόμενο από πράκτορα αλλοδαπών υπηρεσιών ασφαλείας, για να τονίσουν τις απειλές τους.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας που αφορά σε παράβαση των ποινικών διατάξεων της πορνογραφίας ανηλίκων και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις αυτές, οι οποίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Επιπλέον, με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, δίνονται στη δημοσιότητα τα αναγνωριστικά ψηφιακά στοιχεία των δραστών, δηλαδή τα ονόματα των επίμαχων προφίλ στο Facebook και στο Skype, το URL και τα Skype names αντίστοιχα, καθώς και στιγμιαίες εκτυπώσεις του προφίλ στο Facebook συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί σε αυτό, ως ακολούθως:

  • Το προφίλ στην πλατφόρμα Facebook «GEMMA STYLES» με URL: « http://www.facebook.com/GemStyles?fref=ts »
  • Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «ONE DIRECTION» με Skype Name: «onedirectionuklive»
  • Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «Jorn» με Skype Name: «mrsorjorn».

Πως εξαπατούν το υποψήφιο θύμα τους οι δράστες

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά τους αποσπούν προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, τηλέφωνο κ.λπ. και στη συνέχεια τους ζητούν να καλέσουν κάποιο προφίλ μέσω βίντεο-κλήσης με τη χρήση δημοφιλών προγραμμάτων online συνομιλίας, όπως το Skype .

Κατά τη διάρκεια των βίντεο-κλήσεων, οι δράστες ζητούν από τα ανήλικα άτομα να προβούν σε φαινομενικά αθώες ενέργειες (πόζες κ.ά.), προκειμένου να τους δοκιμάσουν για την προσφερόμενη «δουλειά» και στη συνέχεια προχωρούν ζητώντας τους να ποζάρουν σε άσεμνες στάσεις. Οι βίντεο-κλήσεις πιθανολογείται ότι προβάλλονται από τους δράστες προς τρίτους ζωντανά, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλου περιουσιακού οφέλους.

Όταν κάποιο ανήλικο άτομο αρνηθεί να πράξει σύμφωνα με τις οδηγίες τους, τότε οι δράστες προβαίνουν σε απειλές χρησιμοποιώντας κάθε είδους προφάσεις, όπως για παράδειγμα ότι αφού πλέον έχουν προσληφθεί δεν μπορούν να κάνουν πίσω γιατί θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, ότι η οικογένειά τους θα πάθει κακό κ.ά.

«Οι γονείς και οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, σε καμία περίπτωση να μην ενδίδουν σε υποτιθέμενες προσφορές εργασίας αυτής της μορφής και να αναφέρουν άμεσα τα περιστατικά στις αρμόδιες τοπικές Αρχές ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα παραπάνω αναγραφόμενα στοιχεία επικοινωνίας της», σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ..

Διαβάστε επίσης:

Σε πλήρη εγκατάλειψη το άγαλμα του Διάκου στην Αλαμάνα (pics)

«Πηγαίνετε τα πρωτάκια πιο νωρίς στο σχολείο. Αποβάλει το άγχος»

«Είμαι αθώος - Δεν είμαι δολοφόνος – Είμαι ένας άμυαλος 18χρονος»

Ηλεία: 7 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές–Βουβός ο πόνος στο μνημόσυνο

19.500 αναπληρωτές στα σχολεία–Στόχος να προσληφθούν μέχρι Σεπτέμβρη

Φεύγει ο Αύγουστος με βροχές και καταιγίδες–Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα

Άστρος: Αρραβωνιαστικιά 39χρονου - «Τον μισούσαν οι γονείς του»

Κρήτη: Τραγική αυλαία για τους Γάλλους - Νεκρός βρέθηκε και ο άνδρας