ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα πέσει η τιμή του

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα πέσει η τιμή του

Τη μείωση, κατά 30%, στο συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικόπετρέλαιο προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ρύθμιση θα επιφέρει μείωση κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, στα 1,13 ευρώ το λίτρο από 1,25 ευρώ το λίτρο.

Για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης, το κόστος προμήθειας του πετρελαίου πέφτει στα 80 λεπτά το λίτρο, που είναι χαμηλότερο και από αυτό πριν την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, το 2011.

Σύμφωνα με την τροπολογία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μειώνεται από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 133,58 εκατ. ευρώ (108,6 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 24,98 από ΦΠΑ) ενώ στην περίπτωση που αυξηθεί η κατανάλωση κατά περίπου 43,5 % τότε το κόστος θα είναι μηδενικό.

Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ και η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο, η οποία θα χορηγηθεί και πάλι με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στόχος όπως επισημαίνεται είναι «η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

Η τροπολογία υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τη νομική μορφή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, θα δοθεί και φέτος με βάση τα εξής κριτήρια:

Εισοδηματικά κριτήρια:

- ΄Αγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ
- Έγγαμοι έως 40.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

- ΄Αγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
- κατοχή αυτοκινήτου έως 3.000 κυβικών.

Το ποσό της επιδότησης, ωστόσο, ανά νοικοκυριό γίνεται για συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης η οποία εξαρτάται από τη γεωγραφική και κλιματική ζώνη που ζει το νοικοκυριό. Η χώρα χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες και οι επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου ανά ζώνη είναι οι εξής:

- 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α" ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)
-1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β" ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)
- 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ" Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)
-600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ" Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης

Θέρμανση: Χρηστικές λύσεις για τον χειμώνα