LIVE

Live οι εκλογές στην Τουρκία: Η ώρα της κρίσης για Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου και η επόμενη μέρα

Live οι εκλογές στην Τουρκία: Η ώρα της κρίσης για Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου και η επόμενη μέρα

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία σε μια δεύτερη προεδρική κούρσα που θα αποφασίσει εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο μακροχρόνιος ηγέτης της χώρας θα επεκτείνει την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία ή αν θα νικηθεί από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες επέστρεψαν στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες στη γειτονική Τουρκία. Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε αντιμέτωπος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καθώς, κανένας από τους δύο δεν εξασφάλισε το 50% των ψήφων στις κάλπες της 14ης Μαΐου.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 τοπική ώρα και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν «κλείδωσε» για την επόμενη πενταετία στην προεδρία της Τουρκίας. Άλλωστε, η νίκη του Ερντογάν διαφαινόταν και από το βράδυ του Σαββάτου με τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν να προηγείται έναντι του Κιλιτσντάρογλου.

Ο πανίσχυρος «σουλτάνος» είχε καταφέρει να βγει νικητής και στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, με αρκετούς από τους αντιπάλους του ωστόσο να καταγγέλλουν νοθεία. Νοθεία, μάλιστα, και ξυλοδαρμό κατήγγειλε και ένα μέλος του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κρίσιμες κάλπες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σε μία τρίτη δεκαετία, με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να χάνει -σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- τη «μάχη» του δεύτερου γύρου της κρίσιμης αναμέτρησης.

Σχετικές ειδήσεις