ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ενέκρινε τις πιο αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Β. Κορέα

ΟΗΕ: Ενέκρινε τις πιο αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Β. Κορέα

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει αυτά τα επικίνδυνα προγράμματα και να επιλέξει ένα καλύτερο μονοπάτι για το λαό της»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα σήμερα ένα ψήφισμα που επεκτείνει δραματικά τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, σε απάντηση του διεθνή οργανισμού για την πυρηνική δοκιμή που προέβη η Πιονγκγιάνγκ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ προχωρούν περαιτέρω από οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις που έχει επιβάλει ο Οργανισμός εδώ και δύο δεκαετίες και στοχεύουν να περικόψουν κονδύλια για το πυρηνικό της πρόγραμμα και άλλα απαγορευμένα οπλικά προγράμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καλωσόρισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Οι κυρώσεις αποτελούν απάντηση στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, καθώς και στην εκτόξευση δορυφόρου με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

«Σήμερα, η διεθνής κοινότητα, με μια φωνή, έστειλε στην Πιονγκγιάνγκ ένα απλό μήνυμα: Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει αυτά τα επικίνδυνα προγράμματα και να επιλέξει ένα καλύτερο μονοπάτι για το λαό της», δήλωσε με ανακοίνωση του ο πρόεδρος Ομπάμα, καλωσορίζοντας το ψήφισμα του ΣΑ.

Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Κίνας σε διμερές επίπεδο, που σε κάποια στιγμή έγιναν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα συμφώνησε να υποστηρίξει τα ασυνήθιστα αυστηρά μέτρα που στοχεύουν να πείσουν το στενό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικών όπλων.

Σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις, όλα τα φορτία που πηγαίνουν προς και από την Βόρεια Κορέα πρέπει να υπόκεινται σε επιθεώρηση και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι της Βόρεια Κορέας στη Συρία, το Ιράν και το Βιετνάμ βρίσκονται ανάμεσα στα 16 άτομα που προστέθηκαν στην μαύρη λίστα των ΗΕ, μαζί με 12 βορειοκορεατικές οντότητες.


Σχετικές ειδήσεις