ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία! Πιλότος ελικοπτέρου σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε κατάσβεση πυρκαγιάς

Τραγωδία! Πιλότος ελικοπτέρου σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε κατάσβεση πυρκαγιάς

Σύμφωνα με μαρτυρίες το ελικόπτερο ακούμπησε σε καλώδια υψηλής τάσης.

Ένας πιλότος σκοτώθηκε σήμερα όταν το ελικόπτερό του συνετρίβη την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση σε μια δασική πυρκαγιά στη βόρεια Πορτογαλία, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Το θύμα ήταν μέλος μιας αερομεταφερόμενης ομάδας της Afocelca, του σώματος των ιδιωτών πυροσβεστών που το καλοκαίρι τίθεται στην υπηρεσία της βιομηχανίας χάρτου. Συμμετείχε στην κατάσβεση κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

«Η ουρά του ελικοπτέρου χτύπησε σε μια γραμμή υψηλής τάσης», αφηγήθηκε ένα αυτόπτης μάρτυρας στον τηλεοπτικό σταθμό SIC Noticias. Στο ελικόπτερο επέβαινε μόνο ο 30χρονος κυβερνήτης του.

Το δυστύχημα αυτό σημειώθηκε στο Σομπράντο, στην περιοχή του Πόρτο, όπου είναι σε εξέλιξη μια πυρκαγιά.

Η Πορτογαλία έχει τεθεί σε συναγερμό μέχρι και την Κυριακή καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών στη χώρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Σήμερα το απόγευμα, περίπου 3.000 πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από 23 ελικόπτερα και αεροσκάφη έδιναν μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Οι κατσίκες στην μάχη των πυρκαγιών

Η πληγή των δασικών πυρκαγιών είναι ένας χρόνιος εφιάλτης για την Πορτογαλία. Για να τον αντιμετωπίσει, η κυβέρνησή της πλέον έχει αναλάβει μια εκστρατεία, που σε συνδυασμό με το γενικότερο σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει συμφωνίες με πολλούς παραγωγικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η κτηνοτροφία και η χρήση των ζώων για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Το παράδειγμα είναι απτό: στην κοινότητα Βερμέλιους, δίπλα σε δασική περιοχή στα νότια της χώρας, οι τοπικές δασικές αρχές χρησιμοποιούν 150 κατσίκες ως χορτοκοπτικά. Τα ζώα τρώνε τα ζιζάνια και κάθε άλλου είδους δασική βλάστηση, μειώνοντας το υπερβάλλον ποσοστό καύσιμης ύλης, που θα μπορούσε να συδαυλίζει τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται από τη δασική υπηρεσία το 2018. Στο αρχικό σχέδιο είχαν εγγραφεί σαράντα και πλέον βοσκοί σε όλη τη χώρα, με τα κοπάδια τους να φθάνουν τα 10.800 κεφάλια. Στόχος τους ήταν να μετατραπούν περίπου 2.700 εκτάρια επικίνδυνων για την εκδήλωση πυρκαγιών εκτάσεων σε αντιπυρικές ζώνες.

Το πρόβλημα όμως στην εφαρμογή του σχεδίου δεν ήταν η χρηματοδότησή του, αλλά η απροθυμία των βοσκών να παραμείνουν αποκλειστικά σε εκείνην την περιοχή, επιτελώντας αυτήν τη δραστηριότητα, με τόσο μικρές αποζημιώσεις. «Αποδείχθηκε δύσκολο να δεχθούν να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά και να ζούνε στις δύσβατες περιοχές εκείνες», εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Συντήρησης της Φύσης και των Δασών Νούνου Σεκέιρα.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και πως θα ικανοποιηθούν όλα τα παράπονα, προκειμένου το σχέδιο τούτο, που τώρα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, να γίνει πραγματικότητα στο σύνολο της χώρας, η οποία κάθε χρόνο δοκιμάζεται από πυρκαγιές, που μειώνουν τις δασικές εκτάσεις της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις