ΚΟΣΜΟΣ

Τρίζει η καρέκλα του Ζόραν Ζάεφ μετά το ευρωπαϊκό «όχι» - Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Τρίζει η καρέκλα του Ζόραν Ζάεφ μετά το ευρωπαϊκό «όχι» - Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές
Εκλογές στις 12 Απριλίου
INTIME

Με την πρωθυπουργική του καρέκλα πλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ το «όχι» του Εμανουέλ Μακρόν – και κατ΄ επέκταση της Ε.Ε. – στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, εξέλιξη για την οποία εξέφρασε την απογοήτευση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά την Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας ότι και η χώρα του σε κάποιους τομείς δεν την έχει εφαρμόσει με συνέπεια!

Ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία Αθήνας – Σκοπίων και στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στα εμπορικά σήματα, ώστε να μην διαταχθεί το εμπόριο των δύο χωρών.

Το βράδυ της Κυριακής ύστερα από πολύωρη σύσκεψη του Ζάεφ με τους αρχηγούς των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων αποφασίστηκε η διεξαγωγή με υπηρεσιακή κυβέρνηση πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου – περίπου έξι μήνες πριν από τη κανονική λήξη της θητείας της σκοπιανής Βουλής.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ουσιαστικά ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής το 2020, που θα επανεξετάσει το αίτημα των Σκοπίων θα οριστεί από το κυβερνών κόμμα, ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εκπροσωπηθούν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων επίσης συμφώνησαν στη συνεδρίαση πως η χώρα είναι κομμάτι της Ευρώπης και της αξίζει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένειας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πενταρόφσκι εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να μιλήσουν για το όραμά τους για το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας σημείωσε πως είναι η τρίτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιο είδους πρόκληση και πως «για τρίτη φορά η πρότασή μας δεν γίνεται αποδεκτή».

Επίσης, τόνισε πως στη συνεδρίαση υπήρξε ομοφωνία πως πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ολοκληρωθούν όσο το συντομότερο δυνατόν.

Απευθυνόμενος προς τον λαό, είπε:

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να γίνουμε και επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από αυτό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις - Δείτε πόσο και από πότε (ΠΙΝΑΚΑΣ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Καιρός: Προσεχώς χειμώνας! Βροχές την 28η Οκτωβρίου, καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι τις 4 Νοεμβρίου