ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακό: Μετέφεραν φάρο 120 ετών πάνω σε ράγες!

Εντυπωσιακό: Μετέφεραν φάρο 120 ετών πάνω σε ράγες!

Η διάβρωση του εδάφους έφερε το θαύμα της μηχανικής.

Ενας φάρος ηλικίας 120 ετών, στη νοτιοδυτική Δανία, τοποθετήθηκε πάνω σε ράγες και μεταφέρθηκε από το σημείο που είχε ανεγερθεί ώστε να σωθεί από την υποχώρηση του εδάφους.

Ο φάρος Rubjerg Knude χτίστηκε το 1900 και απείχε περίπου 200 μέτρα από την χείλος του γκρεμού στην απόκρημνη ακτή της Γιουτλάνδης. Όμωες με την διάβρωση του εδάφους, ο φάρος έφτασε να απέχει μόλις έξι μέτρα.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Arne Boelt, ανέφερε ότι πολλά μπορούσαν να πάνε λάθος κατά τη μεταφορά του φάρου, που έχει βάρος 1000 τόνων και βρίσκεται σε έναν γκρεμό ύψους 200 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας.

«Άξιζε το ρίσκο. Η εναλλακτική θα ήταν η αποσυναρμολόγησή του», δήλωσε ο Boelt μετά το τέλος της επιχείρησης, εμφανώς ανακουφισμένος.

Το απίστευτο εγχείρημα κράτησε 10 ολόκληρες ώρες ενώ ο φάρος κινούνταν με 8 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί το 1968 και μετατράπηκε σε μουσείο που περιλάμβανε και ένα έκθεμα για τη μάχη του κτιρίου ενάντια στο έδαφος που υποχωρούσε. Το μουσείο έκλεισε ωστόσο καθώς η άμμος κάλυψε τα δύο βοηθητικά κτίρια. Ο φάρος, ωστόσο, εξακολουθεί να προσελκύει 250.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Το όλο εγχείρημα κόστισε 5 εκατομμύρια κορώνες, περίπου 670 χιλιάδες ευρώ δηλαδή, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Lea Wermelin χαρακτήρισε τον φάρο ως «εθνικό θησαυρό»

Δείτε τις απίστευτες εικόνες στην gallery: