ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Προς νέα παράταση και στο… βάθος εκλογές - Όλα τα σενάρια

Brexit: Προς νέα παράταση και στο… βάθος εκλογές - Όλα τα σενάρια
ap

Προς μία νέα καθυστέρηση του Brexit οδεύει η Ε.Ε, μετά τις εξελίξεις στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς στο τραπέζι τίθεται και το ενδεχόμενο των εκλογών.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 31η Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Brexit να βρίσκεται... στον αέρα.

Τα 27 κράτη μέλη υποστηρίζουν καταρχήν μια παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου αλλά εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια αυτής της αναβολής, δήλωσε την Τετάρτη (23/10) μια ευρωπαϊκή πηγή, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη.

«Όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα μιας αναβολής για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η διάρκεια της αναβολής είναι ακόμα υπό συζήτηση», επισήμανε η πηγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνέχισε την Τετάρτη (23/10) τις συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Την Τρίτη (22/10), ο Τουσκ πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθούν μια νέα, την τρίτη, αναβολή του Brexit, αυτή τη φορά έως τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων, που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η άποψη (των πρεσβευτών) ήταν ομόφωνα να θεωρηθεί ότι απαιτείται παράταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το Λονδίνο», σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες της συνάντησης, ο οποίος επίσης θεώρησε ότι οι διπλωμάτες τάσσονται υπέρ μιας «μεγαλύτερης επέκτασης», δηλαδή εως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Δεν έχει αναφερθεί άλλη ημερομηνία, σύμφωνα με διάφορες ευρωπαϊκές πηγές.

AP_19296366174125.jpg
Τα σενάρια για παράταση και πρόωρες εκλογέςap

Μετά τις δύο ψηφοφορίες της Τρίτης στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σύμφωνα με το γραφείο του επανέλαβε την άποψή του ότι η Βρετανία θα πρέπει να φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αν η ΕΕ εγκρίνει το αίτημα για τη νέα παράταση, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να το αποδεχθεί.

Εφόσον εγκριθεί από τις Βρυξέλλες παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 η Βρετανία πιθανότατα θα οδηγηθεί στις κάλπες. Να σημειωθεί ότι η Βουλή έχει απορρίψει δύο φορές προσπάθειες του Τζόνσον να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ σε μαιευτήριο: Μωρό γεννήθηκε χωρίς πρόσωπο - Το τραγικό λάθος γιατρού