ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργοποιείται το ραντάρ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Ενεργοποιείται το ραντάρ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το ραντάρ του ΝΑΤΟ, μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας της Συμμαχίας, που είναι εγκατεστημένο στη Μαλάτεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το σύστημα ραντάρ θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, πριν από το τέλος του χρόνου».

Ο ίδιος τόνισε ότι το ραντάρ είναι για αμυντική χρήση και δεν έχει στοχευμένη κάποια συγκεκριμένη χώρα, «σίγουρα όχι το Ιράν».

Ωστόσο, πριν από την ενεργοποίηση θα πρέπει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει μια διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Η αρμόδια επιτροπή του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να κλείσει τη διαδικασία και να «πατήσει» το κουμπί της ενεργοποίησης του ραντάρ.

Η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον καθορίζει τους όρους της ανάπτυξης του αμερικανικού συστήματος ραντάρ AN/TPY-2 (X-band), στη Μαλάτεια. Οι εγκαταστάσεις θα επανδρωθούν με 50 Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και αριθμό Τούρκων στρατιωτών. Η συμφωνία έχει ισχύ δύο χρόνων, όμως μπορούν τα δύο μέρη να την επεκτείνουν.

Επίσης, οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν πολεμικά πλοία με σύστημα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία θα παραταχθούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Προβλέπεται, τέλος, να τοποθετηθεί ένας Τούρκος ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος στην επιχειρησιακή έδρα του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, όπου θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται οι πληροφορίες από το ραντάρ.

Η ενεργοποίηση του ραντάρ έρχεται μία στιγμή που το Ιράν έχει οξύνει τη ρητορική του, καθώς δέχεται τα πυρά της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τεχεράνη θεωρεί την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας ως εχθρική ενέργεια και έχει απειλήσει ότι θα πλήξει τις εγκαταστάσεις της ακόμα και σε έδαφος της Τουρκίας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ επιτεθούν στο έδαφός του.