ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Μυστήριο - Είναι τα παιδιά πιο ανθεκτικά ή όχι;

Κοροναϊός: Μυστήριο - Είναι τα παιδιά πιο ανθεκτικά ή όχι;
ASSOCIATED PRESS

Την ώρα που ο Κοροναϊός εξαπλώνεται και έχει προσβάλει περισσότερα από 37.000 άτομα και έχει σκοτώσει πάνω από 800, μέχρι στιγμής, ένα «μυστήριο» αναδύεται και έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα των παιδιών στον ιό…

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, λίγα είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα παιδιών που έχουν νοσήσει και μάλιστα έχουν εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα. Ενώ το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πάντα από τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μέση ηλικία των ασθενών εμφανίζεται να είναι από 49 έως 56 έτη.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Μαλίκ Πέιρις, επικεφαλής ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που ανέπτυξε ένα τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού «η πεποίθησή μου είναι πως οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς νοσούν κανονικά ωστόσο εμφανίζουν πολύ ηπιότερα συμπτώματα». Σημειώνει ωστόσο πως το γεγονός πως δεν έχουμε δει περισσότερα παιδιά ασθενείς μπορεί να οφείλεται και στο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά δεδομένα…

«Εάν αυτός ο κοροναϊός εξαπλωθεί παγκοσμίως και εξαπλώνεται τόσο ευρέως όσο η εποχική γρίπη, τότε πιθανότατα θα δούμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Σε μία δημοσιευμένη περίπτωση, ένας 10χρονος ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της μόλυνσης, με την οικογένειά του. Κατά την επιστροφή στη Σενζέν, τα άλλα μολυσμένα μέλη της οικογένειας, ηλικίας από 36 έως 66 ετών, ανέπτυξαν πυρετό, πονόλαιμο, διάρροια και πνευμονία.

Το παιδί επίσης είχε σημάδια ιικής πνευμονίας στους πνεύμονες. Μερικοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό της μόλυνσης από κοροναϊό στα παιδιά.

«Είναι σίγουρα αλήθεια ότι τα παιδιά μπορούν είτε να έχουν μολυνθεί ασυμπτωματικά είτε να έχουν πολύ ήπια λοίμωξη», δήλωσε η Δρ. Raina MacIntyre, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, που μελετά την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Με πολλούς τρόπους, αυτό το μοτίβο είναι παράλληλο με αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των εστιών του SARS και του MERS, επίσης και των κοροναϊών. Οι επιδημίες MERS στη Σαουδική Αραβία το 2012 και στη Νότια Κορέα το 2015 μαζί κόστισαν περισσότερες από 800 ζωές. Τα περισσότερα παιδιά που μολύνθηκαν ποτέ δεν εμφάνισαν συμπτώματα.

Κανένα παιδί δεν πέθανε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS το 2003 και η πλειοψηφία των 800 θανάτων στην εστία ήταν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, με τους άνδρες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Μεταξύ των περισσοτέρων από 8.000 περιπτώσεων SARS, οι ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ήταν σε θέση να εντοπίσουν 135 μολυσμένα παιδιά σε δημοσιευμένες αναφορές.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να γίνουν δεκτά σε νοσοκομείο ή να χρειαστούν οξυγόνο ή άλλη θεραπεία, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών είχαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά των ενηλίκων.

«Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως το λόγο αυτής της αύξησης της σοβαρότητας που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσε ο Δρ Πέρις. «Αλλά το βλέπουμε τώρα - και με το SARS, θα μπορούσατε να το δείτε πολύ πιο καθαρά».

Δεν είναι ασυνήθιστο οι ιοί να προκαλούν μόνο ήπιες λοιμώξεις στα παιδιά και πολύ πιο σοβαρές ασθένειες στους ενήλικες. Η ανεμοβλογιά, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντη στα παιδιά, αλλά καταστροφική στους ενήλικες.

Οι ενήλικες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες ασθένειες, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις, που αποδυναμώνουν την ικανότητά τους να αποτρέπουν τις μολύνσεις.

Η έμφυτη ανοσία του οργανισμού, η οποία είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση των ιών, επιδεινώνεται επίσης με την ηλικία και ιδιαίτερα μετά τη μέση ηλικία.

«Γνωρίζουμε ότι οι νέοι γενικά - όχι μόνο τα παιδιά, αλλά οι νέοι ενήλικες και οι έφηβοι - έχουν την πιο έντονη κοινωνικότητα», δήλωσε η Δρ. MacIntyre. Οι νέοι που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι άρρωστοι μπορεί να συμβάλουν στην ορμή της επιδημίας, είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν στο κέντρο της Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις