ΚΟΣΜΟΣ

Ράπισμα στον Ερντογάν από το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ για την εργαλειοποίηση των μεταναστών

Ράπισμα στον Ερντογάν από το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ για την εργαλειοποίηση των μεταναστών
ASSOCIATED PRESS

Μήνυμα πλήρους αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με ισχυρή απόρριψη της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Το κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στέλνει ένα σαφές και αποφασιστικό πολιτικό μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν στην οποία επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ καταλογίζουν όχι μόνο εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού για πολιτικούς σκοπούς αλλά και διάδοση ψευδών ειδήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς σκοπούς», σημειώνεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, η «ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές». Προσθέτει δε, πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο και τονίζει πως οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης.

«Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών» υπογραμμίζει η κοινή δήλωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναλαμβάνουν ακόμη την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Σημειώνουν ακόμη, πως η στήριξη συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η στενή συνεργασία στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί και με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 που αφορά όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει η κοινή δήλωση, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά και στην Κύπρο που δέχεται ιδιαίτερα αυξημένες ροές. «Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και της δέσμευσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κάτι συμβαίνει στην Αδριανούπολη: Εκκενώνονται καταυλισμοί, άφαντοι οι 1.000 Τούρκοι ειδικοδυναμίτες

Σχετικές ειδήσεις