ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας μέσα στο 2012 για την αντιπυραυλική ασπίδα

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας μέσα στο 2012 για την αντιπυραυλική ασπίδα

Μέχρι το τέλος του 2012 ελπίζουν οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό αναφέρει η αμερικανική επιθεώρηση Foreign Policy, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Έλεν Τάουσερ, δήλωσε την Πέμπτη πως «θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική ασπίδα».

«Ο μόνος τρόπος για να τους καθησυχάσουμε (...) για το γεγονός ότι το σύστημα δεν θα έχει στόχο να υπονομεύσει τη δική τους ικανότητα αποτροπής, είναι να βρεθούν μαζί μας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και να βλέπουν τι κάνουμε», σημείωσε η Τάουσερ.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι στρατηγικής σημασίας διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τους οκτώ προσεχείς μήνες θα αρχίσουν να σπάνε τις παλιές αλυσίδες που επέβαλαν έναν εφεξής απαρχαιωμένο τρόπο σκέψης», προσέθεσε.

Η ανάπτυξη του ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη αποσκοπεί, σύμφωνα με τη Συμμαχία, στην αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν.

Ωστόσο, η Μόσχα απείλησε το Νοέμβριο να ενεργοποιήσει ένα σύστημα προειδοποίησης για πυραύλους στο Καλίνινγκραντ, ρωσικό θύλακα κοντά στα σύνορα με την ΕΕ, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν χωρίς παραχωρήσεις την ανάπτυξη της ασπίδας τους.