ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί :Να λογοδοτήσουν για τις δολοφονίες τα μέλη της ΕΤΑ

Σαρκοζί :Να λογοδοτήσουν για τις δολοφονίες τα μέλη της ΕΤΑ

Για εκρίζωση της τρομοκρατίας έκανε λόγο σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί από τη Μαδρίτη δηλώνοντας πως τα μέλη της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ πρέπει να λογοδοτήσουν « για τις δολοφονίες στην Ισπανία» και «στη Γαλλία».


Ο γάλλος ηγέτης εξέφρασε τις απόψεις του ενώπιον του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και των τριών προκατόχων του στην προεδρία της κυβέρνησης Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Φελίπε Γκονθάλεθ.

Ο ισπανός άνακτας τίμησε τον γάλλο πρόεδρο με το περιδέραιο του Χρυσόμαλλου Δέρατος, ένα από τα παλαιότερα αριστεία τιμής, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

«Τη στιγμή κατά την οποία μου απονέμουν αυτήν την ανώτατη διάκριση, η σκέψη μου ταξιδεύει στα πολυάριθμα θύματα τόσων δεκαετιών βίας. Είναι με τη σκέψη των θυμάτων αυτών που θα ήθελα, τόσο εγώ, όσο και η γαλλική κυβέρνηση, να μη φεισθώ καμίας προσπάθειας για να βοηθήσω την Ισπανία να κλείσει δια παντός το αιματηρό κεφάλαιο της τρομοκρατίας της ΕΤΑ», επεσήμανε ο Σαρκοζί.

«Όσοι έχουν δολοφονήσει στην Ισπανία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, εκείνοι που έχουν δολοφονήσει στη Γαλλία θα πρέπει να λογοδοτήσουν και οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών στη χώρα μου είναι εδώ για να το πιστοποιήσουν» , πρόσθεσε. «Οι Ισπανοί μπορούν πάντοτε να βασίζονται στη γαλλική δημοκρατία για να εκριζώσουν την τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο Σαρκοζί θα να είχε συνάντηση με τον Ραχόι, με τον οποίο κατά κύριο λόγο θα έθιγε το ζήτημα του χρέους στην ευρωζώνη.