ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Βίντεο από την επίθεση στην τουρκική βάση - Με αντίποινα απειλεί ο Σάρατζ

Λιβύη: Βίντεο από την επίθεση στην τουρκική βάση - Με αντίποινα απειλεί ο Σάρατζ
ASSOCIATED PRESS

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Λιβύη μετά την επιδρομή πολεμικών αεροσκαφών τα ξημερώματα Κυριακής εναντίον αεροπορικής βάσης που είχε πρόσφατα καταληφθεί από τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης με την βοήθεια της Τουρκίας.

Όπως επιβεβαίωσε η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής κυβέρνησης, τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από άγνωστα αεροσκάφη.

«Ο βομβαρδισμός το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή στη βάση Αλ Ουατίγια διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ επικεφαλής του λιβυκού εθνικού στρατού) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», υποστήριξε ο υφυπουργός Άμυνας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Σάλαχ αλ Νάμρους.

Η επίθεση έγινε μερικές ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης που έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου διατράνωσε τη βούληση της Άγκυρας να κάνει το παν για να βοηθήσει την ΚΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. Υπήρξαν θύματα μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, κατά τις ίδιες πηγές, που δεν έγιναν πιο συγκεκριμένες.

Κατά μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στον Χάφταρ, τα οποία επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές έγιναν από «άγνωστα» αεροσκάφη με στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εγκατεστημένο στη βάση Αλ Ουατίγια.

Στην Τουρκία, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό, κατ’ αυτόν. «Η επίθεση αυτή δείχνει τη βούληση του πραξικοπηματία Χάφταρ και ξένων δυνάμεων να παρατείνουν την κατάσταση ανασφάλειας», τόνισε ο αξιωματούχος. «Όσο συνεχίζονται αυτές οι ξένες επεμβάσεις και όσο συνεχίζεται η στήριξή τους στον πραξικοπηματία Χάφταρ, η ανασφάλεια θα ενισχύεται», συμπλήρωσε.

Βίντεο από την επίθεση

Την ίδια ώρα, αιγυπτιακό κανάλι δημοσίευσε βίντεο το οποίο, όπως υοστηρίζει, δείχνει τη στιγμή του χτυπήματος, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «εννέα ισχυρές επιδρομές στόχευσαν τα τουρκικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και κατέστρεψαν τρία ραντάρ στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια».

Αντιδράσεις για την παρουσία της Τουρκίας

Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε προ ημερών ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Οι ξένες επεμβάσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη, χώρα με μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο όπου επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO.

Οι δυνάμεις της ΚΕΕ και του Χάφταρ κινητοποιούν πλέον δυνάμεις και τις κατευθύνουν στα νέα μέτωπα, ανάμεσα στις πόλεις Μισράτα και Σύρτη. Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει απόπειρα κατάληψης της Σύρτης από τις δυνάμεις της ΚΕΕ με τη στήριξη της Τουρκίας, θα επέμβει άμεσα στον πόλεμο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μάκης Παντζόπουλος: Ποιος είναι ο σύζυγος της Μενεγάκη με την τεράστια περιουσία