"Πράκτορες" πίσω από τις επιθέσεις στο Ιράν

Τη Μοσάντ και τη CIA βλέπουν πίσω από τις σημερινές επιθέσεις σε δύο φυσικούς επιστήμονες που εργάζονταν...

Τη Μοσάντ και τη CIA βλέπουν πίσω από τις σημερινές επιθέσεις σε δύο φυσικούς επιστήμονες που εργάζονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Ιρανοί αξιωματούχοι.

Ο στρατηγός Χοσεΐν Σαντγεντινιά, επικεφαλής της αστυνομίας της Τεχεράνης, επιβεβαίωσε ότι οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν, δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοσταφά Μοχαμάντ Νατζάρ, κατηγόρησε πάντως "τη Μοσάντ και τη CIA" για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες είχαν στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, "να σταματήσουν τις επιστημονικές προόδους μας". "Αυτή η απελπισμένη πράξη τρομοκρατίας (...) δείχνει την αδυναμία τους", τόνισε.

Το γραφείο του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κατήγγειλε επίσης σε ανακοίνωσή του "τους σιωνιστές τρομοκράτες και τους αλαζονικούς υπερασπιστές τους" στη Δύση.

Ο Ματζίντ Σαχριαρί, ιδρυτής της Πυρηνικής Εταιρείας του Ιράν και διδάσκων στο τμήμα πυρηνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Σαχίντ Μπεχεστί, διηύθυνε ένα πρόγραμμα που συνδεόταν με την κατασκευή της καρδιάς ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Rajanews.

Ο Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, φυσικός εξειδικευμένος στα λέιζερ, είναι "ένας από τους λίγους ιρανούς ειδικούς στο διαχωρισμό ισοτόπων", σύμφωνα με τον ιστότοπο Mashreghnews. Στον κατάλογο του ΟΗΕ περιγράφεται ως "υψηλόβαθμος επιστήμονας του υπουργείου Άμυνας".

Με φόντο τις δολοφονίες των δύο επιστημόνων, ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι το Ιράν έχει "το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο και να παράγει καύσιμο" για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και "αυτό το δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο".

"Ο ολοκληρωμένος κύκλος εμπλουτισμού και η παραγωγή καυσίμου είναι βασικά δικαιώματα των χωρών μελών (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) και δεν είναι διαπραγματεύσιμα", δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ.

Οι δηλώσεις του Αχμαντινεζάντ γίνονται την ώρα που το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν στις 5 Δεκεμβρίου για να προσπαθήσουν να επαναλάβουν το διάλογο για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν.