ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Ερντογάν για την ΑΟΖ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου - Ξεκινάμε γεωτρήσεις

Απειλές Ερντογάν για την ΑΟΖ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου - Ξεκινάμε γεωτρήσεις
AP

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε την Παρασκευή (07/08), την επανεκκίνηση γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την οργή του για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για «μια συμφωνία άνευ σημασίας».

Υποστήριξε δε, πως έχει ήδη ενημερώσει την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για την πρόθεσή του αυτή.

«Αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, “Εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Μάλιστα, τόνισε πως δεν τίθεται ανάγκη συνομιλιών με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες».

Στη συνέχεια, διεμήνυσε: «Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους».

Ήδη από την Πέμπτη (06/08), όταν έγινε γνωστή η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού συνόρων που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψή μας θα γίνει και στο μέτωπο και στο τραπέζι», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός σε όλη τη χώρα - Αυτές οι περιοχές βρίσκονται «στο κόκκινο»