ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αναμένεται απόφαση για κυρώσεις για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

ΕΕ: Αναμένεται απόφαση για κυρώσεις για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Associated Press

Το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη αυξάνουν την πίεση στις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ήδη, έχει συνταχθεί ένας αρχικός κατάλογος επιχειρήσεων και ατόμων κατά των οποίων θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο κατάλογος έχει ήδη σταλεί στα άλλα κράτη μέλη και πρόκειται να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. μετά το καλοκαίρι. Κατόπιν θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων.

Στην περίπτωση αυτή τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν τα άτομα στην ΕΕ θα παγώσουν, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα επιτρέπεται πλέον να συνεργάζονται με εκείνες οι οποίες παραβιάζουν το εμπάργκο και στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν ιδίως την Ιορδανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποδαυλίζουν την διένεξη στη Λιβύη με παραδόσεις όπλων και μισθοφόρους. Στη σύνοδο κορυφής για την Λιβύη στο Βερολίνο, η Τουρκία και τα Εμιράτα δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, οι παραδόσεις συνεχίστηκαν αδιάκοπα από τότε.

Στα μέσα Ιουλίου, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είχαν απειλήσει για πρώτη φορά με κυρώσεις. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Χάικο Μάας είχε πει τότε: «Γνωρίζουμε ότι εφόδια όσο μισθοφόροι μεταφέρονται συχνά στη Λιβύη μέσω ναυλωμένων πλοίων ή αεροπλάνων» και έκανε λόγο για μια διαδικασία δύο σταδίων.

Σε πρώτη φάση, θα μπορούσαν να περιληφθούν σε ένα κατάλογο όλες οι εταιρείες και τα άτομα που έχουν συμμετάσχει στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Ως δεύτερο βήμα, θα μπορούσε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων σε κράτη από τα οποία προέρχονται όπλα ή μισθοφόροι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Έτοιμες για όλα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ρoή Ειδήσεων