ΚΟΣΜΟΣ

NBA: Επαναστάτησαν οι Μπακς του Αντετοκούνμπο για την αστυνομική βία - Ματαιώθηκαν οι αγώνες

NBA: Επαναστάτησαν οι Μπακς του Αντετοκούνμπο για την αστυνομική βία - Ματαιώθηκαν οι αγώνες

Η ιστορική απόφαση και η διαμαρτυρία τους για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ - Νέα βίαια επεισόδια με νεκρούς στο Ουισκόνσιν.

Σε μια ιστορική κίνηση προχώρησαν οι Μιλγουόκι Μπακς και ο ηγέτης της ομάδας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς δεν κατέβηκαν να παίξουν τον 5ο αγώνα κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ.

Το μποϊκοτάζ των Μιλγουόκι Μπακς και του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο NBA αποτελεί πράξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ και το αιματηρό συμβάν με τον Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουισκόνσιν.

Οι Μιλγουόκι Μπακς γίνονται έτσι η πρώτη ομάδα του NBA που μποϊκοτάρει τα playoffs του ΝΒΑ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για την αστυνομική βία, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ. Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, η συζήτηση να μην κατέβουν στον αγώνα είχε «φουντώσει» την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2020, με τους παίκτες των Μιλγουόκι Μπακς να μην εμφανίζονται για προθέρμανση και να ανακοινώνουν τελικά την αποχώρησή τους από τον αγώνα με το Ορλάντο.

Σε περίπτωση που οι Μιλγουόκι Μπακς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επικρατούσαν των Ορλάντο Μάτζικ, θα έπαιρναν την πρόκριση στα ημιτελικά της περιφέρειας όπου περιμένουν οι Μαϊάμι Χιτ.

Διοίκηση Μπακς: «100% δίπλα στους παίκτες»

«Κάποια πράγματα είναι μεγαλύτερα από το μπάσκετ. Η στάση μας απόψε, η στάση των παικτών και του οργανισμού, δείχνει ότι κουραστήκαμε, μπουχτήσαμε. Αρκετά. Πρέπει να έρθει η αλλαγή. Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τους άνδρες μας, τους υποστηρίζουμε στο 100% και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε για να έρθει η πραγματική αλλαγή» ήταν τα λόγια του Άλεξ Λάσρι, Senior Vice President των Μπακς και γιου του ιδιοκτήτη Μαρκ Λάσρι. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης των Μπακς που στηρίζει απόλυτα την απόφαση των παικτών.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και η επίσημη δήλωση των ιδιοκτητών της ομάδας, Μαρκ Λάσρι, Γουές Ιντενς και Τζέιμι Ντίναν με την οποία ανέφεραν: «Στηρίζουμε πλήρως τους παίκτες μας στην απόφαση που έλαβαν. Παρότι δεν το γνωρίζαμε εκ των προτέρων, θα συμφωνούσαμε με όλη μας την καρδιά μαζί τους. Ο μοναδικός τρόπος για να έρθει η αλλαγή είναι να ρίξεις το φως στις φυλετικές αδικίες που συμβαίνουν μπροστά μας. Οι παίκτες μας το έκαναν αυτό και θα είμαστε στο πλευρό τους απαιτώντας ανάληψη ευθυνών και αλλαγή».

Συμπαράσταση και από τους Μάτζικ

Μολονότι πριν από τον αγώνα οι Ορλάντο Μάτζικ βγήκαν κανονικά στο παρκέ για την προθέρμανση, περίμεναν μέχρι και λίγα λεπτά πριν από το προγραμματισμένο τζάμπολ και στη συνέχεια αποχώρησαν. Αν έμεναν στο παρκέ, θα κέρδιζαν το παιχνίδι στα χαρτιά. Ωστόσο μόλις ενημερώθηκαν για την κίνηση των Μπακς έφυγαν από το γήπεδο, δείχνοντας πως ουσιαστικά συμπαρίστανται στην ομάδα των Αντετοκούνμπο.

Δίπλα στους παίκτες οι διαιτητές

Η ομοσπονδία των διαιτητών τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό των Μπακς και των ομάδων που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τους αγώνες. «Το επίσημο όργανο των διαιτητών στέκεται αλληλέγγυο στην απόφαση των παικτών να μποϊκοτάρουν τους αποψινούς αγώνες ως μορφή διαμαρτυρίας στις συνεχόμενες αδικαιολόγητες δολοφονίες μαύρων ανδρών και γυναικών από ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή της τάξης. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα στη χώρα μας από το μπάσκετ και ελπίζουμε αυτή η κίνηση να εμπνεύσει για αλλαγή» ανέφερε το μήνυμα της Ενωσης διαιτητών στο Twitter.

Αλληλέγγυοι οι σταρ του NBA

«Απαιτούμε αλλαγή! Μπράβο στους Μπακς», έγραψε ο σούπερ σταρ των Γιούτα Τζαζ, Ντόνοβαν Μίτσελ, με τον πλέι μέικερ των Ντένβερ Νάγκετς, Τζαμάλ Μάρεϊ να προσθέτει: «Απαιτούμε δικαιοσύνη». «Σεβασμός στους Μπακς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο σκόρερ των Σαν Αντόνιο Σπερς, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, ενώ μεταξύ άλλων «τιτίβισαν» και οι Ενές Καντέρ, Μπαμ Αντεμπάγιο, Καρλ Άντονι Τάουνς και όχι μόνο.

Συμπαράσταση κι από το NFL

Παράλληλα με τον κόσμο του μπάσκετ, στην ενέργεια των Μπακς συμπαρίσταται και το NFL, το επαγγελματικό αμερικανικό ποδόσφαιρο, όπως φανερώνουν τα μηνύματα αρκετών παικτών.

Δεν το περίμεναν οι ιδιοκτήτες και η Λίγκα

Οπως σημειώνει ο έγκυρος κι έγκριτος δημοσιογράφος του ESPN, Αντριαν Βονιαρόφσκι, ούτε η Λίγκα και οι ιδιοκτήτες των ομάδων περίμεναν από τους παίκτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ. Επρόκειτο για μια αιφνιδιαστική απόφαση...

Ανήμερα της επετείου από την εμβληματική αντίδραση του Κάπερνικ

Κι ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας. Η αντίδραση των Μπακς έρχεται ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική αντίδραση του παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, Κόλιν Κάπερνικ. Στις 26 Αυγούστου 2016 ο κουόρτερμπακ των Σαν Φρανσίσκο 49ερς γονάτισε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία.

Προπονητές ΝΒΑ: «Ανάγκη για δράση»

Η Ένωση Προπονητών του ΝΒΑ εξέδωσε δήλωση, μέσω της οποίας εκφράζει την στήριξη της στην απόφαση των παικτών να μην κατέβουν να αγωνιστούν. «Οι προπονητές του ΝΒΑ υποστηρίζουν 100% τους παίκτες. Το restart συνέβη κυρίως λόγω από της πλατφόρμας και τι προσφέρει. Οι χωρίς λογική πυροβολισμοί του Τζέικομπ Μπλέικ και άλλων μαύρων ανδρών και γυναικών, από τις Αστυνομικές δυνάμεις, επισημαίνουν την ανάγκη για δράση...».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων – Το αρνητικό ρεκόρ και οι φόβοι