ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Οι δυσκολίες για τη μεταφορά και φύλαξη του νέου εμβολίου - Διατηρείται στους -70 βαθμούς

Pfizer: Οι δυσκολίες για τη μεταφορά και φύλαξη του νέου εμβολίου - Διατηρείται στους -70 βαθμούς

Αναμένεται τεράστια κινητοποίηση ενός μεγάλου δικτύου προμηθευτών, μεταφορέων και μεσαζόντων για να φτάσουν τα εμβόλια στον προορισμό τους

Πολυσύνθετη αναμένεται να είναι η διαδικασία για να φτάσει το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer στις παγκόσμιες αγορές με την απαραίτητη προϋπόθεση να λάβει πρώτα την έγκριση από την FDA, για κυκλοφορία από τις αρμόδιες αρχές, για το αν είναι ακίνδυνο και αποτελεσματικό.

Η παραγωγή του εμβολίου χρειάζεται να εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις, λόγω της ζήτησης που αναμένεται να έχει, ώστε να μπορέσει να φτάσει σε νοσοκομεία, κλινικές και φαρμακεία. Από εκεί και πέρα αναμένεται τεράστια κινητοποίηση ενός μεγάλου δικτύου προμηθευτών, μεταφορέων και μεσαζόντων...

Η κάλυψη της ζήτησης είναι η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η αμερικανική εταιρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία είναι δυνατός, θεωρητικά, ο εμβολιασμός εκατομμύρια Αμερικανών μέχρι το τέλος του έτους. Όπως ανέφερε άλλωστε η Τάνια Άλκορν, στέλεχος της εταιρείας, που επιβλέπει την αλυσίδα εφοδιασμού, «η Pfizer έχει αναπτύξει ένα σύστημα που «δεν σπαταλά πολύτιμα εμβόλια».

Όπως είναι φυσικό, όλα τα εμβόλια που αναμένεται να καλύψουν μια παγκόσμια κλίμακα ζήτησης, δεν αναμένεται να τα παράξει μόνο η Pfizer. Σε αυτό το σημείο, στο «παιχνίδι αναμένεται να μπουν και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που ενδέχεται να εξασφαλίσουν τη δική τους άδεια για εμβόλια.

Αναφορικά με τις ΗΠΑ, για την διανομή του εμβολίου, εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, όπως δίκτυο εταιρειών, αλλά και κρατικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι New York Times, για την διανομή του εμβολίου θα πρέπει πρώτα οι πολιτείες, αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενημερώσουν πόσες είναι οι δόσεις που χρειάζονται.

Από εκεί και πέρα τα νοσοκομεία θα χρειαστούν επιπρόσθετο νοσοκομειακό υλικό όπως σύριγγες και ότι άλλο είναι απαραίτητο για να πραγματοποιηθούν τα εμβόλια. Την δουλειά αυτή αναλαμβάνει η McKesson που είναι προμηθευτής ιατρικών υπηρεσιών.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν και να χορηγούν με τον σωστό τρόπο. Σημειώνεται ότι ο εμβόλιο της Pfizer, πρέπει να χορηγείται σε δυο δόσεις, άρα όσοι πολίτες λάβουν τη πρώτη δόση θα πρέπει να ειδοποιηθούν μετά από τέσσερις εβδομάδες για να πραγματοποιήσουν και τη δεύτερη.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η μεταφορά

Το εμβόλιο της Pfizer που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech αναμένεται να έχει περίπλοκη διαδικασία μεταφοράς και αυτό γιατί θα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες -70 βαθμούς Κελσίου.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται σε εγκαταστάσεις κυρίως στις ΗΠΑ στο Kalamazoo και στο Βέλγιο. Στις ΗΠΑ τα εμβόλια μεταφέρονται σε φιαλίδια, με κάθε φιαλίδιο να περιλαμβάνει πέντε δόσεις. Τα φιαλίδια μπαίνουν σε δίσκους (195 φιαλίδια ανά δίσκο), που μεταφέρονται σε ειδικά σχεδιασμένα κουτιά, με τις κατάλληλες θερμοκρασίες (έως και πέντε δίσκους ανά κουτί).

Τα κουτιά, με δυνατότητα νέας χρήσης, που χωρούν το καθένα από 1.000 έως 5.000 δόσεις και είναι γεμισμένα με ξηρό πάγο, είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες GPS. Παρακολουθώντας τις θέσεις και τις θερμοκρασίες, τα ψυγεία θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία και κλινικές, με τις εταιρείες FedEx και UPS. Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διανομή εμβολίων και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Όταν τα ψυγεία της Pfizer φτάσουν στον προορισμό τους, τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία έχουν κάποιες επιλογές για το πώς θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο. Η ευκολότερη είναι να χρησιμοποιήσουν ειδικούς καταψύκτες, αλλά δεν υπάρχει παντού αυτή η δυνατότητα. Διαφορετικά, οι δίσκοι μπορούν να διατηρηθούν σε συμβατικούς καταψύκτες μέχρι και πέντε ημέρες. Επίσης, τα φιαλίδια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για διάστημα έως και 15 ημερών, αρκεί να αναπληρώνεται ο ξηρός πάγος και να μην ανοίγονται για πάνω από δύο φορές την ημέρα.

Επισφράγιση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά της Covid-19.

«Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση την συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.

Η ευρωπαία επίτροπος διευκρίνισε ότι η συμφωνία επρόκειτο να παρουσιασθεί σήμερα προς έγκρισιν στο Σώμα των Επιτρόπων για να αποφασισθεί εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο.

Μετά την έγκριση της Κομισιόν, θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.

Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca , Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna , CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Τα λύματα δείχνουν 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική