ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Λέξη της χρονιάς ο «κορονοϊός»

Γερμανία: Λέξη της χρονιάς ο «κορονοϊός»
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η «Εταιρεία Γερμανικής Γλώσσας» με έδρα το Βίσμπάντεν, επέλεξε την λέξη κορονοϊός ως την λέξη του έτους 2020. Η λέξη lockdown κατετάγη στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από την λέξη «συνωμοσιολογία».

Μια κριτική επιτροπή επιλέγει κάθε χρόνο λέξεις και εκφράσεις που καθορίζουν γλωσσικά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα πρώτη κατατάσσσεται φέτος η λέξη «κορονοϊός», ακολουθεί η λέξη «lockdown» και τρίτη η «συνωμοσιολογία» σε σχέση με τον κορονοϊό.

Η λέξη «κορονοϊός» δεν σημαίνει μόνο την πιο σοβαρή κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά είναι το συνθετικό μιας πληθώρα νέων λέξεων, σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για την επιλογή της λέξης αυτής στην πρώτη θέση. Οκτώ από τους δέκα επιλεγμένους όρους σχετίζονται επίσης με τον κορονοϊό, δηλαδή το κυρίαρχο θέμα της χρονιάς.

Η λέξη «lockdown», αναφέρεται στα πολιτικά συμφωνημένα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη φετινή κατάταξη. Οι κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες του lockdown δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί τι συνέπειες θα έχουν στην οικονομία, κατά την επιτροπή επιλογής.

Με την επιλογή της λέξης «συνωμοσιολογία» στην τρίτη θέση η κριτική επιτροπή αντέδρασε όχι μόνο στην προπαγάνδα των αρνητών του κορονοϊού, αλλά και στις ακροδεξιές λαϊκιστικές απόψεις για ξένες επιρροές.

Πηγή Deutschlandfunk, AFP, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει - Τι θα ανακοινώσει για το lockdown