ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη - Πού υπάρχουν κρούσματα εκτός Βρετανίας

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη - Πού υπάρχουν κρούσματα εκτός Βρετανίας

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις, για πιο σοβαρές λοιμώξεις που ενδεχομένως προκαλεί η νέα μετάλλαξη του ιού,

Η μετάλλαξη του κορονοϊού στην Μεγάλη Βρετανία είναι καθιστά στον ιό σημαντικά πιο μεταδοτικό από τις προηγούμενες μεταλλαγές του, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής ανάλυσης, εκτιμάται δυναμικό αύξησης του αναπαραγωγικού αριθμού (R) από 0.4 ή μεγαλύτερο και αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%.

Πάντως, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις, για πιο σοβαρές λοιμώξεις που ενδεχομένως προκαλεί η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εμφανίστηκε την χρονική περίοδο που υπάρχει αυξημένη οικογενειακή και κοινωνική ανάμειξη.

Η ανάλυση των δεδομένων αλληλουχίας του γονιδιώματος του ιού εντόπισε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων που ανήκαν σε ένα νέο απλό φυλογενετικό σύμπλεγμα. Η νέα παραλλαγή ορίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις πρωτεϊνών ακίδων (διαγραφή 69-70, διαγραφή 144, N501Y, A570D, D614G, P681H, T716I, S982A, D1118H), καθώς και μεταλλάξεις σε άλλες γονιδιωματικές περιοχές.

Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίζεται εκτός από την Βρετανία, μέχρι στιγμής, στη Δανία με εννέα κρούσματα ένα στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, ένα στην Ιταλία και ένα στην Αυστραλία.

Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων τονίζει ότι, απαιτούνται έγκαιρες προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσής της δεδομένης της έλλειψης στοιχείων που να δείχνουν σε ποιο βαθμό εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή ιού εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, που επισήμως κωδικοποιείται ως Ν501Υ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Ο ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, όπως οι περισσότεροι ιοί, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του και η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία.

Η διαφορά της με τις άλλες μεταλλάξεις του ιού, είναι ότι εξαπλώνεται με ταχύτερο ρυθμό, γι’ αυτό και με δεδομένη την παγκόσμια αγωνία για το τι συνεπάγεται, αναφορικά με τη νοσηρότητα, τη μολυσματικότητα και τα χαρακτηριστικά του ιού που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, οι λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις -ενώ παράλληλα ερευνούν τα νέα στελέχη του ιού.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/12) διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ' οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με το γαμπρό του Ερντογάν: Άφαντος ο Αλμπαϊράκ - Οργιάζουν οι φήμες για την τύχη του

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιανουαρίου: Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία