ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βρετανία λόγω του lockdown από 40 χώρες: «Σωσίβιο» από Μακρόν στον Τζόνσον

Χάος στη Βρετανία λόγω του lockdown από 40 χώρες: «Σωσίβιο» από Μακρόν στον Τζόνσον

Ξεπερνούν τις 40 οι χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με τη Βρετανία λόγω του φόβου για την μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εντωμεταξύ οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας καταρτίζουν και αναμένεται να παρουσιάσουν σχέδιο για την επανέναρξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, μεταδίδει το BBC.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC που επικαλείται τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, τον Κλεμάν Μπον.

Προηγήθηκαν σκηνές χάους τόσο στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στα οποία εγκλωβίστηκαν χιλιάδες Βρετανοί όσο και στα σούπερ μάρκετ με πανικόβλητους πολίτες να προσπαθούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα πριν τα ράφια να αδειάσουν.

Στο Κεντ ο αριθμός των φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί ξεπερνά τα 1.000 μολονότι ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι στην περιοχή βρίσκονται περίπου 170 φορτηγά.

Την αγωνία επιτείνει η εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς σε περίπτωση μη συμφωνίας τα επόμενα 24ωρα αρκετοί ανησυχούν ότι θα υπάρξει έλλειψη σε ορισμένα αγαθά με τις βρετανικές αρχές να μην κρύβουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.

Στο Λονδίνο περιμένουν σε κάθε περίπτωση την απόφαση της ΕΕ καθώς σήμερα συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρεσβευτές) των κρατών-μελών μετά την συνεδρίαση της της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκαν και καθορίστηκαν οι διάφορες επιλογές για το άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, «συντονισμένα και με ταυτόσημα μέτρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης - Άνοιξε το myΘέρμανση για τις αιτήσεις: Απαντήσεις σε 13 χρήσιμες ερωτήσεις