ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός:Συναγερμός για νέα ιταλική μετάλλαξη- Πιθανό να προηγείται της βρετανικής- Πού εντοπίστηκε

Κορονοϊός:Συναγερμός για νέα ιταλική μετάλλαξη- Πιθανό να προηγείται της βρετανικής- Πού εντοπίστηκε
AP PHOTOS

Σε συναγερμό ο πλανήτης για τη «μετάλλαξη του Λονδίνου» - Η βρετανική μετάλλαξη του ιού, μπορεί να προέρχεται από την ιταλική

Παγκόσμια ανησυχία έχει ξεσπάσει μετά την εμφάνιση ενός νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Βρετανία, αλλά σταδιακά εξαπλώνεται διεθνώς.

Οι ειδικοί προσπαθούν να ελέγξουν αυτό το νέο στέλεχος και να το αποκρυπτογραφήσουν.

Βρέθηκαν 11 τα κρούσματα στην Ολλανδία, 9 στην Ισπανία

Οι ολλανδικές αρχές εντόπισαν 11 κρούσματα της παραλλαγής του νέου κορoνοϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία, μαζί με το πρώτο κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας.

«Η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί σε 11 πρόσωπα στην Ολλανδία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM).

Μόνο το ένα από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται πως είχε κάποια σχέση με ταξίδια ή επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα για την προέλευση των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται, πρόσθεσε το RIVM.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα της ασθένειας.

Η Ολλανδία διέκοψε από τις 20 Δεκεμβρίου την αεροπορική σύνδεσή της με τη Βρετανία. Οι αρχές απαιτούν πλέον από όλους τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 710.600 κρούσματα.

Πέντε κρούσματα της νέας αυτής παραλλαγής του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με το CNNi. Πρόκειται για ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ανδαλουσία από το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Όπως ανέφεραν οι αρχές αυτές είναι τα πρώτα περιστατικά που εντοπίζονται στην περιοχή. Το Σάββατο, ο σύμβουλος υγείας της Μαδρίτης Αντόνιο Ζαπατέρο, ανακοίνωσε τέσσερις νέες μολύνσεις περιπτώσεις της παραλλαγής.

Η βρετανική μετάλλαξη του ιού, μπορεί να προέρχεται από την ιταλική

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με την Iταλική Εταιρία Ιολογίας, εντοπίσθηκε στην χώρα μετάλλαξη του κορονοϊού, παρόμοια με την βρετανική.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες της εφημερίδας La Repubblica αναφέρουν ότι η μετάλλαξη του ιού εντοπίσθηκε στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, όπου φέρεται να κυκλοφορεί από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση της ιταλικής μετάλλαξης.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό 445 άνθρωποι και καταγράφηκαν 8.585 νέα περιστατικά. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 68.681 διαγνωστικά τεστ, το 12,5% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,8%. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, οι ασθενείς είναι 15 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 361 περισσότεροι.

Σε ότι αφορά την ιταλική μετάλλαξη του ιού, ο πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρίας Ιολογίας Αρνάλντο Καρούζο, εξήγησε ότι η ανακάλυψη έγινε παρακολουθώντας έναν ασθενή, ο οποίος είχε μολυνθεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά επί σειρά μηνών συνέχιζε να είναι θετικός, με πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Η ιταλική μετάλλαξη «είναι παρεμφερής αλλά όχι ίδια με την βρετανική» και «υπάρχει η πιθανότητα η πρώτη, να προηγήθηκε της δεύτερης».

Μέχρι αυτή την στιγμή , οι ιταλοί επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει αν πρόκειται για μετάλλαξη που αυξάνει την ευκολία μετάδοσης της Covid-19, ενώ ο καθηγητής Καρούζο θεωρεί ότι «το εμβόλιο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και σε αυτή την περίπτωση». «Σύντομα, θα απαντήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρίας Ιολογίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό - Πότε αναμένονται τα υπόλοιπα εμβόλια