ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι πρωταγωνιστές των εικόνων που σόκαραν τον πλανήτη – Βοήθησαν αστυνομικοί;

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι πρωταγωνιστές των εικόνων που σόκαραν τον πλανήτη – Βοήθησαν αστυνομικοί;

Σοκαρισμένος όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το απόγευμα της Τετάρτης και τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Όλοι στις ΗΠΑ ψάχνουν πώς κατάφεραν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον «ναό της Δημοκρατίας» της χώρας να μπουν μέσα στο κτήριο σε μια στιγμή που μέσα σε αυτό διεξαγόταν μια από τις κρισιμότερες διαδικασίες, αυτή της επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Σε αυτό το πλαίσιο αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του πρώην αρχηγού της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Τέρανς Γκάινερ ότι η ασφάλεια απέτυχε να προστατεύσει το κτήριο ενώ video δείχνουν την αστυνομία να κάνει στην... άκρη για να εισβάλουν οι διαδηλωτές!

Ο Γκάινερ δήλωσε στο CNBC ότι μετά τα όσα έγιναν περιμένει κάποιος να λογοδοτήσει. «Η υπηρεσία επιβολής του νόμου απέτυχε να εξασφαλίσει τις εγκαταστάσεις, επιτρέποντας στους ένοπλους ταραξίες να παραβιάσουν το κτίριο για να διακόψουν την πιστοποίηση των προεδρικών εκλογών» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες ότι οι φύλακες του Καπιτωλίου βοήθησαν την είσοδο των διαδηλωτών, ενώ υπάρχουν στο διαδίκτυο και βίντεο που δείχνουν τους άνδρες της US Police Capitol να ανοίγουν τα κιγκλιδώματα επιτρέποντας την είσοδο των οπαδών του Τραμπ.

Ανάμεσα στους εισβολείς ξεχώρισε ένας οπαδός του Τραμπ που φορούσε μια προβιά με κέρατα ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο 32χρονος Τζέικ Αντζέλι ένας οπαδός του ακροδεξιού κινήματος QAnon o οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως τραγουδιστής και ηθοποιός.

Άλλο ένα πρόσωπο που προκάλεσε αίσθηση ήταν ο οπαδός του Τραμπ που έφτασε μέχρι το γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο 50χρονος Ρίτσαρντ «Μπίγκο» Μπαρνέτ κατάγεται από το Αρκάνσας και υποστηρίζει ότι θα είναι υποψήφιος για κυβερνήτης το 2022.

Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζει τον εαυτό του ως έναν λευκό εθνικιστή ενώ μετά την εισβολή του στο γραφείο της Πελόζι εμφανίστηκε να πανηγυρίζει έξω από το Καπιτώλιο λέγοντας ότι «άφησα ένα άσχημο σημείωμα στην Πελόζι, έβαλα τα πόδια μου στο γραφέιο της και έξυσα τα α@@@α μου».

Αμερικανικά μέσα έχουν ταυτοποιήσει και ένα τρίτο πρόσωπο, τον Άνταμ Τζόνσον, έναν απόφοιτο ψυχολογίας από τη Φλόριντα.

Οι εικόνες που σόκαραν τον πλανήτη

Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί σε βίντεο και φωτογραφίες προκαλούν σοκ καθώς οι εισβολείς έφτασαν από την αίθουσα συνεδρίασης της Γερουσίας μέχρι το γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Οι εισβολείς προκάλεσαν και μεγάλες καταστροφές στους χώρου του ναού της Δημοκρατίας των ΗΠΑ καθώς για αρκετές ώρες κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι μέχρι την παρέμβαση της Εθνοφυλακής που τους απομάκρυνε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: «Δεύτερες σκέψεις» για τις 11 Ιανουαρίου – Σήμερα η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων