ΚΟΣΜΟΣ

Πρόγραμμα για τις «αντιγερμανικές προκαταλήψεις» στην Ευρώπη

Πρόγραμμα για τις «αντιγερμανικές προκαταλήψεις» στην Ευρώπη

Ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση επανεμφάνισης «παλαιών προκαταλήψεων» συζήτησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας.

Την παρουσίαση του προγράμματος, που περιλαμβανόταν σε 12σέλιδο έγγραφο, ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος τόνισε ότι με την παρούσα ευρωπαϊκή κρίση «οι αναμοχλεύσεις κακών ιδεών από το παρελθόν αλλά και οι προκαταλήψεις επανεμφανίστηκαν (...) Συγχρόνως, αφυπνίστηκαν σε αρκετά γειτονικά μας κράτη οι φόβοι απέναντι σε μία πανίσχυρη Γερμανία».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κάψιμο γερμανικών σημαιών στην Αθήνα, καθώς και ναζιστικών συμβόλων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Γερμανία θέλει να βελτιώσει την εικόνα που παρουσίασε κατά τον 20ο αιώνα και να πρωτοστατήσει πλέον σε μια εκστρατεία υπέρ «της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη», τιμώντας παρόμοια δέσμευσή της και εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά και διεθνώς.

Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει να αποκομίσει κέρδη από την «απάρνηση της Ευρώπης», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει «να πολεμήσουμε τα στερεότυπα. . . ιδίως τα βρετανικά», σημειώνεται στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου: «Καμία πρόθεση δεν έχουμε να υιοθετήσουμε ρόλο κυριαρχίας» στην Ευρώπη.

«Έχουμε και θα έχουμε, πάντως, ηγετικό ρόλο...σήμερα και στο μέλλον, όμως είναι σπουδαίο αυτός ο ηγετικός ρόλος να μην παρερμηνευθεί», συμπλήρωσε.