ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Τι άλλαξε λόγω πανδημίας

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Τι άλλαξε λόγω πανδημίας

Η χρονιά που πέρασε ήταν μία από τις πιο δύσκολες που έχει βιώσει ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες. Ο κορονοϊός προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και άλλαξε για πάντα τη ζωή μας. Παρά τις τεράστιες ανακατατάξεις ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες σταθερές γράφει το CNN .

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου σύμφωνα με τον «Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας» που έδωσε και φέτος στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Gallup. https://worldhappiness.report/

Ακολουθούν στη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα Ισλανδία, Δανία, Ελβετία και Ολλανδία Οι ΗΠΑ ανέβηκαν από τη 18η στη 14η θέση, η Βρετανία έπεσε από τη 13η στη 18η, ενώ η Αυστραλία διατήρησε τη 12η θέση στον κατάλογο.

Τι μας «έμαθε» ο κορονοϊός


Πρέπει επειγόντως να πάρουμε μαθήματα από τον κορονοϊό δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης καθηγητής Τζέφρι Σακς και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.«Η πανδημία μας θυμίζει τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές, την επείγουσα ανάγκη συνεργασίας και τις δυσκολίες συνεργασίας σε κάθε χώρα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο». Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η έκθεση του Gallup συντάχθηκε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς όρους, λόγω κορονοϊού.


Οι ερευνητές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν προσωπικές συνεντεύξεις σε ορισμένες χώρες, αλλά χρειάστηκε επίσης να αλλάξουν εξ ολοκλήρου τον τρόπο ταξινόμησης, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ ευημερίας και Covid-19.


Η έρευνα βασίστηκε σε πλήθος στοιχείων όπως το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, το κοινωνικό κράτος, οι ελευθερίες και ο δείκτης διαφθοράς .Παρά το «σεισμό» της πανδημίας πάντως η φετινή λίστα δεν έχει μεγάλες διαφορές από την περυσινή, γεγονός που σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας αποτελεί θετικό δείγμα.

«Παραδόξως δεν υπήρξε, κατά μέσο όρο μείωση της ευημερίας όταν μετρήθηκε με βάση την αξιολόγηση των ανθρώπων στη δική τους ζωή» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βritish Columbia Tζον Χάλιγουελ ο οποίος συνέβαλε επίσης στην έκθεση.


Μια πιθανή εξήγηση λέει, είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν τον κορονοϊο ως μια κοινή, εξωτερική απειλή που επηρεάζει τους πάντες, γεγονός που δημιουργεί μια μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και ομοψυχίας.


Παρ’όλα αυτά η έκθεση διαπίστωσε επίσης μεγάλη αύξηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Βρετανία, όπου αυξήθηκαν κατά 47% τον Μάιο του 2020 από ό, τι είχε προβλεφθεί πριν από την πανδημία.Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχίας διαπίστωσε επίσης ότι τα lockdown και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης επηρέασαν επίσης σημαντικά την ευημερία του εργατικού δυναμικού.

Τα χρήματα...δε φέρνουν την ευτυχία


Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα ωστόσο και φέτος εν μέσω πανδημίας είναι ότι η ευτυχία δε συνδέεται άμεσα με τα χρήματα και ότι οι άνθρωποι «μετρούν» περισσότερο τις κοινωνικές επαφές, τη φιλία και την αίσθηση ταυτότητας.


Από τις 149 χώρες που αξιολογήθηκαν το Αφγανιστάν για μία ακόμη φορά είναι τελευταίο στη λίστα, ενώ ακολουθούν η Ζιμπάμπουε, η Ρουάντα και η Μποτσουάνα, χώρες σύμφωνα με την έκθεση «όπου οι πολιτικές και ένοπλες συγκρούσεις κυριαρχούν ή κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια»
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου το 2021
1. Φινλανδία
2. Ισλανδία
3. Δανία
4. Ελβετία
5. Κάτω Χώρες
6. Σουηδία
7. Γερμανία
8. Νορβηγία
9. Νέα Ζηλανδία
10. Αυστρία
11. Ισραήλ
12. Αυστραλία
13. Ιρλανδία
14. Ηνωμένες Πολιτείες
15. Καναδάς
16. Τσεχική Δημοκρατία
17. Βέλγιο
18. Ηνωμένο Βασίλειο
19. Κίνα
20. Γαλλία

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, κομμωτήρια, λιανεμπόριο